– Satte rasistene i skammekroken
Truslene mot Sagene skole og måten lærerne møtte dem på, har preget arbeidet mot rasisme her i landet, mener Antirasistisk senter.
– Bombetrusselen mot Sagene skole ble viktig for det antirasistiske arbeidet i Norge, sier Mari Linløkken, prosjektleder og en av stifterne av Antirasistisk senter.
Hendelsen er med i en utstilling senteret har laget, "Antirasismens verk". Våren 1983, truet Nasjonalt Folkeparti elevene på Sagene skole. Den rasistiske organisasjonen sendte brev hvor det stod at dersom barn av innvandrere gikk i 17. mai-toget skulle de bombe skolen.
– Da tok lærerne ved Sagene skole grep, og sammen med det som nå er Antirasistisk senter og mange andre organisasjoner arrangerte de en feiring på nasjonaldagen, sier hun.
Arrangementet kalte de "17. mai for alle – nei til rasisme", og det ble en stor suksess.
– Den markeringen satte rasistene i skammekroken. Den viste hvor mange som støttet elevene på Sagene og antirasismen, sier Linløkken.
Antirasisme
– Etter kampen for å få gå i 17.mai toget var vunnet, var det flere av elevene på Sagene skole som ville jobbe videre med antirasisme.
Mari Linløkken var den gangen med aktiv i arbeidet mot rasisme gjennom et tidskrift, en radiostasjon og en aksjonsgruppe.
– Aktivitetene ble samlet under ett tak våren 1984, sier hun.
Det ble starten på Antirasistisk senter.
– Flere av elevene fra Sagene skole ble aktive i senteret. Det ble opprettet en ungdomsredaksjon i radioen og en teatergruppe. Mange av dem ble markante skikkelser i jobben mot rasisme, sier hun.
Noen av dem var Khalid Hussein, som skrev boka "Pakkis", filmregissør Ulrik Imtiaz Rolfsen og avdøde skuespiller Daud Mirza.
– Det er ikke tvil om at truslene mot Sagene skole og den resolutte måten lærerne møtte dem på, har preget arbeidet mot rasisme her i landet, sier Linløkken.
Utstilling om antirasisme
Antirasistisk senter har laget en utstilling som står på Deichmanske filial på Bjørnholt i dag. Men Mari Linløkken håper skoler har lyst på besøk av utstillingen.
– Den egner seg veldig godt for ungdom- og videregående skoler, og den er laget for å flyttes på, sier hun.
Utstillingen tar for seg noen av de største hendelsene i Norge knyttet til rasisme og antirasisme, for eksempel prosjektetene "Ikke mobb kameraten min" og "Ja til et fargerikt fellesskap".
– Utstillingen skildrer viktige samfunnsmessige endringer i Norge, sier Linløkken.
Hør podkasten om trusselen mot Sagene skole her: