I Australia må en barne- og ungdomsarbeider spare i 31 år for å kunne kjøpe bolig. Bildet viser City of Gold Coast i delstaten Queensland.

Må spare i mer enn ti år for en bolig 

Det vil ta tolv år for en australsk barneskolelærer å spare opp innskudd til en bolig til gjennomsnittspris. 

Publisert Sist oppdatert

Australia: Lærere, barnehagearbeidere og sykepleiere må spare i mer enn ti år for å kunne kjøpe bolig, viser en analyse. Det melder landets nasjonale nyhetsbyrå, Australian Associated Press.

Det ville ta tolv år for en barneskolelærer og elleve år for en sykepleier å spare til et gjennomsnittlig boliginnskudd. En barne- og ungdomsarbeider har en årslønn på ca. 61.300 dollar og vil bruke 31 år på å spare til et innskudd. 

– Umulig for enslige foreldre

Det viser forskning gjort av tjenesten Parliamentary Library of Australia. Analysen ble bestilt av den venstreorienterte partisammenslutningen De Grønne. Boligtalsperson Max Chandler-Mather sier til media at det er umulig for enslige foreldre i de ti vanligste yrkene å kjøpe bolig og sikre økonomisk uavhengighet.

– Vi skal ikke måtte leve i et land der en alenemor som er barneskolelærer av yrke ikke har råd til å kjøpe bolig eller må spare i over ti år for et innskudd på 20 prosent, sier han. 

Basert på langsiktige trender i lønns- og boligprisvekst vil boliglåntakere i de ti vanligste yrkene sannsynligvis også måtte ut med mer enn 30 prosent av inntekten i tilbakebetalinger.

De politiske partiene er splittet i spørsmålet om rimelige boliger. Regjeringspartiet Labor vil lovfeste en egenkapitalordning for hjelp til boligkjøp og gi skattelettelser for å bygge leieobjekter. De Grønne ønsker husleiekontroll og flere sosiale boliger. Sentrum-høyre-alliansen vil bidra til eierskap av boliger ved å la kjøpere bruke av midler avsatt til innskuddsbasert pensjon. 

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS