Vendla barnehage i Asker.
Foto: Asker kommune
Asker-barnehager halverte sykefraværet
De 74 barnehagene som deltar i bransjeprogrammet for barnehage, har lavere sykefravær enn ellers i bransjen. I tre Asker-barnehager har arbeidet gitt svært gode resultater.
Siden 2019 har 74 barnehager deltatt i bransjeprogrammet for barnehage. Målet med programmet er å redusere sykefraværet.
Arbeidstakerorganisasjoner og arbeidsgiverorganisasjoner har sammen utarbeidet tre ulike metoder, eller verktøy, som arbeidsplassene kan ta i bruk.
Og nå ser de resultater:
Da arbeidet startet opp, var det legemeldte sykefraværet i de barnehagene som deltar i programmet på 8,52 prosent.
Tilsvarende tall for barnehager totalt var 8 prosent.
Bransjeprogrammet for barnehager
Programmet har tre hovedsatsingsområder:
1. «En bra dag på jobben» – et verktøy som hjelper med å identifisere og forbedre faktorer i arbeidsmiljøet som påvirker trivsel og effektivitet.
2. HMS og helsefremmende arbeid – tiltak for å styrke helse, miljø og sikkerhet i barnehagen.
3. «Tidlig inn» – et systematisk verktøy for forebygging av sykefravær, med fokus på tidlig intervensjon for å unngå langvarig fravær.
To gjennomgående temaer i programmet er partssamarbeid og hvordan arbeidsmiljøet påvirker kvaliteten på arbeidet som gjøres i barnehagene.
Andre kvartal i år er situasjonen snudd: Legemeldt sykefravær i bransjebarnehagene var 8,5 prosent, mens bransjen hadde 9,3 prosent.
– Dette viser at å jobbe partssammensatt og systematisk med arbeidsmiljø over tid gir resultater Men det er en lang vei å gå, sier spesialrådgiver Siri Klevstrand i KS til Kommunal Rapport.
Halverte fraværet
Avisen har besøkt Vendela barnehage i Asker.
I deres sone er det tre barnehager. Der er sykefraværet halvert, fra 10,3 prosent til 5,3 prosent på ett år.
Barnehagene laget nærværsgrupper og har jobbet mye med medvirkning. De har også laget rutiner for fraværsoppfølging. Hvis en ansatt har mer enn tre egenmeldinger i løpet av seks måneder, skal leder og ansatt ha en samtale.
Ansatte må ringe barnehagen om de blir syke, og avdelingsleder skal i løpet av dagen ringe vedkommende tilbake.
– Leder skal ikke snuse, det er kjempeviktig å klargjøre at man ringer for å ta vare på de ansatte. Vi må jobbe forebyggende. Arbeidsgiver har en tilretteleggingsplikt, sier virksomhetsleder Camilla Graff til Kommunal Rapport.
© Utdanningsnytt