Løftene som aldri blir innfridd

Debatt: Det er en krise i norske barnehager. Barna må nok en gang vente på at det at skal bli deres tur.

Publisert

Mandag 7. oktober presenterte regjeringen sitt forslag til statsbudsjett for 2025. Ei heller i dette budsjettet finner vi spor av løftene om bedre bemanning i barnehagene. Barna må nok en gang vente på at det at skal bli deres tur.

Løftebrudd – igjen

Regjeringsplattformen og partiprogrammene til regjeringspartiene gir lovnader om styrket pedagognorm og bedre bemanning i barnehagen.

Wenche Pereira og Mari Bjerke.

Det er nå ett år til vi går inn i en ny stortingsperiode og det ser ikke ut til at regjeringen vil gå fra ord til handling når det gjelder å innfri sine løfter om å gjøre noe med bemanningen i norske barnehager. Det er et stort løftebrudd, og det er alvorlig!

Bemanningskrise

Det er en krise i norske barnehager. Regjeringen er godt kjent med den alvorlige situasjonen vi har i barnehagene og de er klar over behovet for en bedre bemanning.

Det er mangel på barnehagelærere, synkende rekruttering og mange som er i yrket ønsker å slutte. Sykefraværet i sektoren er svært høyt og få barnehagelærere står i yrket til ordinær pensjonsalder. Grunnbemanningen er så lav at det ikke er nok ansatte til å møte det enkelte barns behov for omsorg og oppfølging gjennom dagen.

Den eneste måten å løse dette problemet på er å øke grunnbemanningen i norske barnehager. Normene må styrkes, og dette må fullfinansieres over statsbudsjettet.

Opprør på opprør

I august kom foreldrene på banen. Foreldreopprøret har åtte krav for å bedre situasjonen i barnehagen og det første er en styrking av bemanningsnormen.

Barnehageopprøret, som ble etablert i 2016, har også blitt blåst liv i denne høsten.

Målet er å rette fokus mot at de politiske kravene til kvalitet i barnehagene ikke lar seg oppfylle med de rammevilkårene som er i dag.

Rød alarm!

Onsdag 16.oktober arrangerer Barnehageopprøret «Rød dag». Dette gjøres for å synliggjøre at bemanningen i barnehagene er for dårlig. Utdanningsforbundet Østfold støtter aksjonen.

  • Vi vil kle oss i rødt denne dagen for å sikre bedre bemanning.
  • Vi vil kle oss i rødt denne dagen for å markere at vi ikke finner oss i løftebrudd.
  • Vi vil kle oss i rødt denne dagen fordi det er krise nå!

Blir du med?

Powered by Labrador CMS