Barnehagene er åpne i 10 timer – har bare nok bemanning i tre av dem

Barnehageansatte i Ullensaker kommune har kartlagt hvordan de er bemannet i løpet av dagen. 

Publisert Sist oppdatert

– Våre tall viser at man stort sett har tilstrekkelig bemanning tidlig og sent. Det er midt på dagen det er store utfordringer, når det er pauser, møter og plantid, sier leder i Utdanningsforbundet Ullensaker, Ole Kristian Ensrud-Skraastad. 

Sammen med de ansatte i offentlige og private barnehager i kommunen har de kartlagt bemanningen. 

Selve kartleggingen ble gjort i mai og juni. Den viser at selv om kommunen på papiret overholder bemanningsnormen, så er barnehagene bare bemannet slik i snitt i tre timer hver dag (se faktaboks over normene). De kommunale barnehagene i Ullensaker holder åpent i ti timer. 

UDF-lederen er ikke overrasket over funnene. 

Les også:  UDF-lederen langer ut mot løfter om løpende barnehageopptak

– Store utfordringer

– Vi har snakket med våre tillitsvalgte og medlemmer om den lave bemanningen lenge. Vi ønsket å få dokumentert medlemmenes beskrivelse, og resultatet samsvarte med dette. Våre tillitsvalgte gjorde, sammen med andre medlemmer, en fantastisk jobb med å kartlegge bemanningen i en allerede hektisk hverdag, sier Ensrud-Skraastad.

Lav bemanning går utover både barn og ansatte, sier han. Barna får ikke oppfølgingen de trenger og de ansatte slites ut. 

Bemanning i barnehage

Bemanningsnormen stiller krav om minimum én ansatt per tre barn under tre år og én ansatt per seks barn over tre år.

Pedagognormen innebærer minst én pedagogisk leder per sju barn under tre år og minst én pedagogisk leder per 14 barn over tre år.

Tall fra Utdanningsdirektoratet viser også at kommunen har en stor mangel på barnehagelærere. Bare 2 av 10 barnehager i Ullensaker oppfyller pedagognormen (se faktaboks). 

–  Når andelen utdannede barnehagelærere i barnehagen også er lav og pedagognormen fylles opp av barnehagelærere og pedagogiske ledere på dispensasjon, så bidrar det ytterligere til at kvaliteten på det pedagogiske tilbudet svekkes. Vår kartlegging viser også at det er store utfordringer knyttet til rekrutering av utdannede barnehagelærere, sier  Ensrud-Skraastad. 

Forrige uke var det en stor demonstrasjon utenfor Stortinget i regi av Foreldreopprøret 2024. De har lagt åtte krav på bordet, blant annet at bemanningsnormen skal gjelde i hele åpningstiden til barnehagene. 

KS på sin side har kalt det urealistisk. De peker på at det vil kreve 22 000 nye årsverk og vil koste 12,4 milliarder kroner. 

UDF-lederen i Ullensaker sier at de støtter Foreldreopprøret i deres kamp om å øke bemanningen. Men han tror det finnes ulike måter å strukturere den økte bemanningen på. 

Inspirert av nabo 

– Bemanningsnorm hele åpningstiden er en løsning. Å endre forholdstallene, altså hvor mange barn det skal være per ansatt, er en annen. Den enkleste måten å formidle økt bemanning ut i opinionen på, er kanskje bemanningsnorm hele åpningstiden. Samtidig viser vår lokale kartlegging at bemanningen er lavest mellom 11.00 og 15.30. Jeg tror vi trenger flere og større kartlegginger av bemanningen før vi finner den beste løsningen. 

Han sier de lar seg inspirere av andre kommuner der man har fått lokale løsninger på plass. En av dem er Aurskog-Høland. 

Aurskog-Høland kommune har vedtatt en styrket bemanningsnorm i alle kommunens barnehager. Normen, som ble innført fra og med august 2022, innebærer at det maksimalt skal være 5,5 barn over tre år per ansatt. Dagens nasjonale bemanningsnorm tilsvarer til sammenligning seks barn per ansatt.

Erstad-Skraastad håper de kan få til noe tilsvarende. 

– Vi fikk med oss den rød-grønne posisjonen på et prøveprosjekt i forrige periode, men da de tapte valget høsten 2023, ble ikke prosjektet vedtatt likevel. Målet er å få dagens blå-blå koalisjon til å forstå hvor lav bemanningen faktisk er, slik at de legger inn ekstra midler for å øke den i budsjettet for 2025. Vi har ikke mistet troen på at de vil la seg overbevise. 

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS