Setter av 50 millioner ekstra til videreutdanning i praktiske fag

I 2025 skal minst 1000 lærere få tilbud om videreutdanning i praktiske og estetiske fag, lover regjeringen. Men ikke alle kommuner har råd til å sende sine lærere tilbake til skolebenken.

Publisert Sist oppdatert

– Stortinget har nylig behandlet stortingsmeldingen om en mer praktisk og variert skole og vi vet at veldig mange lærere har et sterkt ønske om å gjøre undervisningen mer praktisk. Nå må vi følge opp med utstyr og muligheten til å bygge på kompetanse, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun. 

Derfor åpner hun regjeringslommeboka og blar opp 50 millioner kroner til videreutdanning lærere i praktiske og estetiske fag i 2025. 

Målet er at minst 1000 lærere skal få et tilbud. Det vil i så fall være 400 flere enn i 2024. 

Men det er ikke gitt at det blir sånn. 

Spleiselag

Hver vår kan lærere søke om å få ta videreutdanning. Om søknaden godkjennes av skoleeier, altså kommunen eller fylkeskommunen, og av Utdanningsdirektoratet, kan de få en studieplass når semesteret starter på høsten. 

Men når læreren er tilbake på skolebenken, må skolen ha inn en vikar.  

Staten bidrar med et tilskudd til dette. Resten må skoleeier dekke selv. I tillegg må de betale reise- og oppholdskostnader i forbindelse med studiene, og for bøker eller annet nødvendig studiemateriell. 

Det er det ikke lenger alle kommuner som tar seg råd til. 

I Sarpsborg har er antall plasser i videreutdanning halvert. I Fredrikstad er det strøket fra budsjettet. 

Tillitsvalgte liker det ikke, men sier at de må prioritere å kjempe for andre midler i skolesektoren nå. 

– Videreutdanning får vi komme tilbake til den dagen det finnes penger til det, sa hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet, Mattis Hambo til Utdanningsnytt tidligere i høst. 

For dem hjelper det lite at det kommer 50 millioner mer til på bordet fra regjeringen. Eller at staten har satt av 1,6 milliarder kroner totalt til videreutdanningsordningen. 

Kunnskapsministeren ber nå kommunene prioritere å gi lærerne faglig påfyll. 

Les også:  Slik skal regjeringen gjøre skolen mer praktisk

Riktig kompetanse

– Ungene våre trenger at lærerne har riktig og nødvendig kompetanse, sier Kari Nessa Nordtun til Utdanningsnytt. 

Kari Nessa Nordtun.

– Jeg håper at kommunene kjenner sin besøkelsestid og godkjenner søknadene til lærere som ønsker å styrke sin kompetanse innenfor praktiske og estetiske fag.

Hun peker på at regjeringen økte bevilgningene til kommunene og fylkeskommunene med 5 milliarder kroner i inneværende år og i 2025. 

– Regjeringen legger med dette opp til en samlet realvekst i frie inntekter i 2025 på 11,8 milliarder kroner. I tillegg tilføres kommunene ytterligere midler gjennom budsjettforliket med SV, til blant annet bemanning i barnehage og SFO. Samtidig er det også sånn at de lokale folkevalgte i kommunene og fylkeskommunene må gjøre gode prioriteringer. Det betyr noe hvem som styrer lokalt, sier Nessa Nordtun. 

Powered by Labrador CMS