Kari Nessa Nordtun.

Statsbudsjettet 2025:
250 millioner til å styrke bemanning  i barnehagene

Regjeringen ber kommunene bruke 250 millioner kroner mer på flere ansatte i barnehagene. De vil også sette av rundt 200 millioner kroner til økt bemanning i levkårsutsatte områder.

Publisert Sist oppdatert

I forslaget til statsbudsjett vil regjeringen øke overføringene til kommunesektoren med 6,8 milliarder kroner.  Økningen er frie midler som etter merkostnader til demografi og pensjon vil gi et handlingsrom på 3,6 milliarder. 

At det er frie midler betyr at kommunene selv har råderett over hvordan de bruker de ekstra pengene. Men regjeringen legger til grunn at 250 millioner kroner av økningen er rettet mot å styrke bemanningen i barnehagene.  

– Ansatte i barnehagen har en av de viktigste jobbene i samfunnet vårt. Vi vet at faglig trygge ansatte er nøkkelen til et godt barnehagetilbud, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) i en pressemelding.

– Behov for milliarder

De 250 millionene til økt bemanning ble kjent allerede i vår, da kommuneproposisjonen ble lagt fram.  Leder i Utdanningsforbundet, Geir Røsvoll, sa da at bemanningsbehovet er langt større enn summen tilsier.

– For å oppnå regjeringens egen målsetting om 60 prosent barnehagelærere, er det behov for over 5 milliarder kroner, sa Røsvoll i en pressemelding i mai

Han påpekte også at slike midler ofte ikke kommer fram til barnehagene, og i så fall gjerne kun for å unngå å måtte kutte i tilbudet.

Tidligere i år ble det kjent at stadig færre barnehager oppfyller pedagognormen, det betyr at de ikke har nok barnehagelærere. To av tre barnehager oppfyller ikke pedagognormen. 

Ifølge statistikken mangler det nesten 3000 barnehagelærere i norske barnehager for at alle skal oppfylle kravene i lovverket.

– Barnehagene mange steder står i knestående, med skyhøyt sykefravær, for lav bemanning, og for få barnehagelærere. Jeg er skuffet over at regjeringen ikke tar bemanningskrisen i barnehagen mer på alvor, sa Røsvoll før sommeren.

Veiledning for barnehagelærere

Regjeringen har tidligere gitt øremerkede tilskudd til å øke bemanningen i barnehager i kommuner med levekårsutsatte områder. For 2025 foreslår de 208,9 millioner kroner til slike tilskudd. Et øremerket tilskudd innebærer at kommunen er bundet til å bruke pengene til akkurat dette formålet.

Regjeringen varsler også at de vil innføre et nytt system for kompetanse- og karriereutvikling for lærere og andre ansatte i barnehager og skoler fra 2025 og 2026. Fra høsten 2025 vil de også utvide veiledningsordningen for nyutdannede til også å omfatte barnehagelærere og lærere i videregående opplæring.

Fra høsten 2025 foreslår de også å opprette ytterligere 165 plasser på arbeidsplassbasert lærerutdanning, for å få flere assistenter og barne- og ungdomsarbeidere til å utdanne seg til barnehagelærer mens de er i jobb.

 

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS