UDF-lederen mener kommuner bør vurdere kortere åpningstider i barnehagene

– Når bemanningssituasjonen er så dårlig, er det ansvarlig politikk, sier Geir Røsvoll. 

Publisert Sist oppdatert

– Utfordringene i barnehagene er ekstremt store nå og blir bare større og større. Vi får tilbakemeldinger fra tillitsvalgte i mange kommuner om at bemanningssituasjonen er prekær, sier Geir Røsvoll. 

Røsvoll er leder i Utdanningsforbundet (UDF). Forbundet organiserer tusenvis av barnehagelærere over hele landet. Problemet er at de ikke er mange nok. Ikke i forbundet, men på jobb. 

Den siste tiden har Foreldreopprøret 2024 arrangert flere demonstrasjoner for bedre bemanning. 

Og denne uka kunne Utdanningsnytt fortelle at i Nittedal kommune har politikerne valgt å ta affære. 

De reduserer åpningstiden i de offentlige barnehagene med 45 minutter, fra ti timer til 9 timer og 15 minutter.  Begrunnelsen er at lovens krav om grunnbemanning kun er oppfylt i noen få timer hver dag.  

Det er et tiltak UDF-lederen kan like. 

– Dette er ansvarlig politikk. Når bemanningssituasjonen er kritisk dårlig er det en klok beslutning av politikerne, sier Røsvoll. 

– Det er åpenbart uheldig, for foreldrene. Og det er synd at vi ikke klarer å levere det tilbudet vi har bestemt at barnehagene skal være. Men det er ansvarlig. 

– Se til Nittedal

Etter koronapandemien tok flere barnehageledere til orde for å videreføre kortere åpningstid. De mente de hadde sett at det hadde vært en fin ting for barna, og de ansatte, under pandemien. 

I 2023 gjennomførte Respons analyse en undersøkelse blant barnehagestyrere om bemanning. 

En stor andel svarte at de har så lav bemanning at de bryter loven, ikke klarer å gi et godt nok pedagogisk tilbud og ofte må avlyse planlagte aktiviteter. Noen mener bemanning er så dårlig i perioder at det er uforsvarlig å ha barna der. 

Røsvoll oppfordrer tillitsvalgte som opplever en slik hverdag til å gå i dialog med sine lokalpolitikere. 

– Og alle folkevalgte bør vurdere å gjøre som politikerne i Nittedal dersom de mener det er nødvendig for å kunne gi barna en trygg barnehagehverdag og de ansatte et godt sted å jobbe. 

– Å kutte i åpningstidene kan kanskje påvirke konkurransen mellom private og offentlige barnehager? 

– Det er jo mulig, men alle barnehager bør vurdere et slikt tiltak om det er nødvendig, private som kommunale. 

– I Nittedal har en del foreldre protestert. Hvordan tror du det påvirker lokalpolitikerne? 

– Et slikt tiltak vil være problematisk for foreldrene. Samtidig, det er mer forutsigbart enn å få en telefon ti minutter før åpningstid om morgenen om at noen barn må bli hjemme, eller at avdelingen stenger. Det har vi lest at har skjedd flere steder. 

Forventinger til statsbudsjettet

I fjor la regjeringen frem en ny rekrutteringsstrategi for lærere i skoler og barnehager. Et poeng der er at dersom man skal klare å rekruttere flere, må skoler og barnehager være en attraktiv arbeidsplass. 

– Å kutte i åpningstiden er et tiltak i tråd med den strategien. Det vil gi bedre bemanning, som igjen vil sørge for mindre stress og mindre slitasje på de ansatte, sier Røsvoll. 

– Partiene på stortinget forhandler for tiden om et nytt barnehageforlik. Har du troen på det vil føre til bedre bemanning? 

– Jeg er usikker. Men jeg håper selvfølgelig i det lengste. 

– Og jeg har klare forventinger til at regjeringen følger opp sine egne uttalte ambisjoner i statsbudsjettet. De har sagt at de ønsker 60 prosent barnehagelærere i barnehagene. Da trengs det tiltak og penger til bedre bemanning. 

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS