Lektor Anne Søgni Flatvad ved Kongsberg videregående skole raser mot fylkets kuttforslag.

Lektor Anne har havnet på fylkets kuttliste

Lærere reagerer på at Buskerud fylkeskommune vil legge ned praktisk-estetiske linjer og prioritere studiespesialisering for å spare penger.

Publisert Sist oppdatert

Buskerud fylkeskommune må spare mellom 110 og 160 millioner kroner i 2025. Det ble kjent på fylkesutvalgets budsjettseminar den 4. september. Hva den konkrete summen havner på, er avhengig av statsbudsjettet som legges fram 7. oktober, og videre budsjettarbeid i fylkeskommunen fram mot endelig beslutning i desember. 

En av årsakene til pengeknipen er at Buskerud, som ble løst opp fra det kortlivede storfylket Viken 1. januar i år, blir hardt rammet av eldrebølgen. Færre ungdom og flere eldre gjør at det blir overført mindre penger over statsbudsjettet til videregående opplæring.

Men hva politikerne har tenkt å kutte, sjokkerer mange. 

– Kunnskapsløshet

Listen over linjer innen videregående opplæring som kan forsvinne helt, er lang. I tillegg er Numedal vgs foreslått lagt ned. 

En annen skole som blir hardt rammet hvis kuttforslagene går gjennom, er Kongsberg videregående skole. Blant linjene som kan forsvinne er Vg1 håndverk, design og produktutvikling (HDP), og Vg2 søm og tekstilhåndverk. Det er få slike linjer i landet, og dette er de eneste i Buskerud.

– Jeg skjønner det ikke. Dette må være basert på kunnskapsløshet, sier lektor Anne Søgni Flatvad.

Hun utdanner elever som kan ta vare på kulturarven, reparere klær eller jobbe i tekstil- og møbelindustrien. Altså, fagarbeidere som er essensielle i det grønne skiftet og akkurat den type folk som både EU, regjeringen og stortinget sier vi skal satse på.

– Bransjen skriker etter disse fagarbeiderne. Dette faget kan ikke læres på Youtube, og oppgavene kan heller ikke løses med en 3D-printer. Forsvinner denne linja, vil det være veldig vanskelig å bygge opp kompetansen igjen, advarer Flatvad.

Anne Søgni Flatvad og elev Elise Renard jobber med mønsterdelerdeler som passeres på stoff før de skal klippes ut.

Etter 14 år i jobben, brenner hun varmt for faget, og sliter med å svare på hva hun selv skal gjøre hvis linjen blir lagt ned.

– Jeg har ikke turt å tenke tanken. Jeg skal alltids finne meg en annen jobb. Men jeg kan nok ikke brukes som norsklærer, sier hun.

Søkertallene på linjene er høye, og elevene som beskrives som motiverte og engasjerte. Mange pendler eller flytter langt. Praktisk-estetiske fag er også kjent for at mange elever fullfører studieløpet.

At det er nettopp praktisk-estetiske fag som foreslås lagt ned, har ført til et ramaskrik fra lærere, interesseorganisasjoner og fagforeninger. Også idrettslinjer og linjer på yrkesfag er foreslått lagt ned. Istedenfor vil politikerne opprette flere linjer med studiespesialisering. 

Dette er linjene politikerne foreslår å kutte

St. Hallvard vgs

Kuttforslag: 1,315–10,460 millioner kroner

Legge ned dans og drama

Konvertere idrett til studiespesialisering

Drammen vgs

Kuttforslag: 210.000–640.000 kroner

Konvertere forsker til ordinær studiespesialisering

Konvertere toppidrett til ordinært idrettstilbud

Lier vgs

Kuttforslag: 1,991–4,778 millioner kroner

Legge ned halv klasse Vg2 blomsterdekoratør

Legge ned en klasse Vg2 helsearbeider

Konvertere 4-årige løp til ordinære løp HO og SSR

Åssiden vgs

Kuttforslag: 2,253–5,406 millioner kroner

Vg2 aktivitør halv klasse legges ned

Vg2 matproduksjon halv klasse legges ned

Vg2 industriteknologi legges ned

Legge ned ett Vg2-tilbud bygg- og anleggsteknikk (BA) ut fra søkning

Kongsberg vgs

Kuttforslag: 3,1–11,3 millioner kroner

International Baccalaureate (IB) legges ned

Vg2 kjøretøy legges ned

Vg1 håndverk, design og produktutvikling (HDP) legges ned

Vg2 søm og tekstilhåndverk legges ned

Vg2 skog legges ned

Numedal vgs

Kuttforslag: 3,8–27,2 millioner kroner ved nedleggelse

Legge ned skolen, gradvis nedtrapping årskull

Alternativt skole med kun Vg1-tilbud (Vg2 og Vg3 går ferdig)

Alternativt skole med Vg1-tilbud (Vg2 og Vg3 elever flyttes)

Alternativt ta ned 2 klasseressurser og stramme tilbudet

Ål vgs

Kuttforslag: 400.000–900.000 kroner

Øke til hel klasse kjøretøy ved å legge ned 0,5 klasse industriteknologi

Gol vgs

Kuttforslag: 200.000 kroner –1,6 millioner kroner

Konvertere idrett til studiespesialisering

Hønefoss vgs

Kuttforslag: 2,8–7,6 millioner kroner

Vg2 drone legges ned

Vg2 frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign (FBIE) legge ned interiør eller eksponeringsdesign

KDA (kunst, design og arkitektur) konverteres til studiespesialisering

Konvertere 4-årige løp til ordinære løp HO

Ringerike vgs

Kuttforslag: 700.000 kroner –10,8 millioner kroner

Musikktilbudet legges ned

Buskerud vgs

Kuttforslag: 700.000–3,6 millioner kroner

Legge ned restaurant- og matfag

Kilde: Buskerud fylkeskommune

– Det forslaget først og fremst viser, er at det er stor forskjell på politiske ambisjoner og visjoner på nasjonalt nivå, og de mulighetene fylkene har til å gjennomføre dem, sier Per Kristian Solevåg, kontaktperson for videregående skole og fylkesstyremedlem i Utdanningsforbundet Buskerud.

– En rasering

Han har en viss forståelse for den krevende situasjonen fylkespolitikerne er i, når de ikke får nok penger fra staten til å drifte et godt utdanningstilbud. Eldrebølgen slår hardt inn i fylket, som igjen står alene etter oppløsningen av Viken 1. januar i år.

– Økonomisk er fylket i knestående, sier han.

Han forsvarer likevel ikke valgene de tar.

– Dette er en rasering av de praktisk-estetiske fagene. Ungdommen i Buskerud kommer til å bli stående igjen med færre valgmuligheter.

Per Kristian Solevåg

Han poengterer at ungdom som velger å gå på for eksempel musikk, dans og drama, ofte har en brennende interesse for faget og vil kunne oppleve både mestring og tilhørighet.

– De som velger disse linjene kan ofte være litt ensomme på ungdomsskolen, men som blomstrer når de møter ungdom med samme interesser. Hvis de skal presses inn i yrkesfag eller studiespesialiserende linjer, frykter jeg at gjennomføringen vil synke, sier han.

Samfunnsøkonomisk vil det være lønnsomt å beholde disse linjene, mener han.

– Det vil føre til at mange av disse ungdommene vil komme ut i yrkeslivet, og ikke på trygd og utenforskap. Det er ofte høy gjennomføring i praktisk-estetiske fag. Men politikerne ser bare et par år inn i framtiden.

I fylkeskommunen er det gode og innarbeide rutiner for å finne nye jobber hvis en linje eller en skole legges ned. Men et sted går grensen for hvor mange som kan omplasseres. Hvis kuttforslagene bankes gjennom i desember, frykter han at lærere vil miste jobben.

– Det er ingen tvil om at den største kostnaden fylket har, er lønn. Det er der de store innsparingene ligger. Dermed frykter jeg overtallighet og oppsigelser dersom de foreslåtte kuttene gjennomføres, sier Solevåg.

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS