Barnehageeier tar på seg skylden for stenging av barnehage

– Det er mitt ansvar at alle disse menneskene står i en forferdelig vanskelig situasjon, sier Trygve Bjarkø på en pressekonferanse fra barnehagen.

Publisert Sist oppdatert

Brattås barnehage i Færder kommune stengte dørene på ti timers varsel. Alle de 119 barna sto plutselig uten en barnehage å gå til onsdag morgen.

Nå sier eier Trygve Bjarkø at han stiller barnehagen til kommunens disposisjon fra mandag. De kan få låne lokalene, sa han på en pressekonferanse fredag. 

– Kommunen får disponere lokalene framover til vi kommer fram til en løsning, sier Bjarkø.

Han skal møte kommunen senere på fredag for å overlevere nøkler og snakke med kommunen om driften av lokalene skriver Tønsberg Blad.

De ansatte skal ifølge Trygve Bjarkø jobbe for kommunen for å gi barna et tilbud inntil videre.

Ikke informert kommunen

Ifølge Tønsberg bla sendte kommunen følgende melding til foreldrene i barnehagen fredag: 

«Til foresatte Brattås barnehage. Kommunen har fulgt pressekonferansen fra Brattås barnehage. Det som kom frem på pressekonferansen var ny informasjon også for oss. Vi jobber nå med å skaffe oss oversikt over den nye informasjonen og hva den praktisk kan bety. Færder kommune oppdaterer dere foresatte med mer informasjon så raskt vi kan. Hilsen Ingelin Egerdal og Jan Kristian Johansen, Færder kommune»

Fikk millioner dagen før stenging

Til NRK forteller kommunedirektør Kristin J. Kirsebom at kommunen betalte ut rundt 2,5 millioner kroner til barnehagen dagen før den stengte. Om lag to millioner av dette var driftstilskudd og rundt en halv million skulle gå til spesialpedagogiske tiltak.

– Vi reagerer på at forpliktelsene ikke følges opp. Stengingen er ikke forenlig med forpliktelsene Brattås barnehage har inngått med foreldrene, ved at det er vedtekter som regulerer oppsigelsestid, sier Kirsebom til NRK.

Hun mener det også er i konflikt med forpliktelsene eier har med kommunen.

– Nå har vi betalt for et barnehagetilbud i oktober uten at barna nyter godt av det, fastslår kommunedirektøren til NRK.

Permittert de ansatte

Foresatte til barna i Brattås barnehage var invitert av kommunen til et informasjonsmøte torsdag kveld. Kommunedirektør Kristin J. Kirsebom innledet møtet med å uttrykke at stengingen av Brattås barnehage ikke samsvarer med barnehagens forpliktelser, skriver Tønsberg Blad.

Hun forteller at kommunen tidligere på dagen hadde hatt et møte med de ansatte i barnehagen, som har fått permitteringsvarsel og blitt fritatt fra arbeid fra sin arbeidsgiver.

Foreldrene Millie Marie Kirsebom og Julie Markussen, som begge har barn som går sitt siste år i barnehagen, håper kommunen finner en løsning i løpet av den kommende uken.

– Det er viktig at vi skylder på riktig person – dette er ikke kommunens feil, sier Kirsebom, til Tønsberg Blad.

Kommunens alternativ

Torsdag kveld presenterte kommunene et alternativ til foreldrene som var rammet av stengingen av barnehagen. Ingelin Egerdal, leder for administrasjon stab oppvekst i Færder kommune, presentere kommunens plan for de 119 barna.

– Fra mandag rigger vi til for et barnehagetilbud på Brattås skole. Her skal barna få lov til å være samlet med kjente og trygge ansatte, og barna de er vant til å leke med, bare i andre lokaler. En liten «ekskursjonsuke», kan vi jo kalle det, sier hun til Tønsberg Blad.

Hun forteller at kommunen tidligere på dagen har hatt et møte med de ansatte i barnehagen, som har fått permitteringsvarsel og blitt fritatt fra arbeid fra sin arbeidsgiver.

– Det betyr at de ansatte blir med og bemanner opp barnehagetilbudet den neste uken.

Krevde tilbake tilskudd

I 2023 krevde Utdanningsdirektoratet tilbake 10,8 millioner fra denne barnehagen. Ulovlige lån, tvilsomme lønnsutbetalinger, og betaling av regninger som hørte hjemme i andre selskaper i konsernet, mente Udir og krevde tilbake tilskudd fra Brattås barnehage.

I tillegg til å være eier var Trygve Bjarkø ansatt som daglig leder i barnehagen i en 50 prosent stilling. I 2020 fikk han utbetalt 740.000 kroner i lønn og 88.800 kroner i feriepenger som kompensasjon for dette. Utdanningsdirektoratet krever tilbakebetaling av disse 828.000 kronene.

Eier varslet den gang at avgjørelsen skulle ankes.

Tilsynsrapporten konkluderer med at barnehagen har brutt reglene på følgende punkter:

  • Kostnader ikke er dokumentert i tråd med bokføringsloven.
  • Barnehagen har betalt for fremmedtjenester som ikke har med barnehagedrift å gjøre.
  • Barnehagen har betalt lønn til daglig leder for andre oppgaver enn barnehagedrift.
  • En faktura for reparasjon- og vedlikeholdskostnader er fakturert med en høyere timepris enn det som var avtalt mellom barnehagen og et annet firma som er eid av Trygve Bjarkø.
  • Lån til nærstående er avtalt med andre vilkår og beløp enn det som ville vært avtalt mellom uavhengige parter.

– Barnehagen har belastet barnehageregnskapet med kostnader som ikke direkte gjelder barnehagedrift, og over flere år foretatt transaksjoner med eier og nærstående selskap med vilkår og beløp som ikke er i tråd med det som ville ha vært avtalt med en uavhengig part, skriver Utdanningsdirektoratet.

 

Bakgrunn

I mai begjærte Husbanken tvangssalg av Brattås barnehage. Avgjørelsen ble anket.

Bakgrunnen var tre misligholdte lån på til sammen 54.544.957 kroner, og at barnehagen ikke skal ha betalt avdrag og renter på disse siden september 2023.

I september landet også Agder langmannsrett på tvangssalg av eiendommen.

Eier og daglig leder Trygve Bjarkø har vært i dialog med kommunenen om de kan kjøpe eiendommen.

Færder kommunestyre avgjorde 2. oktober at de ikke ønsker å kjøpe barnehagen til tilbudt sum - noe de mener ville gitt en total investeringskostnad på 82 millioner med saksomkostninger og oppgraderingsbehov.

Bjarkø hevder han ikke hadde noe annet valg enn å stenge. Han sier han har handlingsplikt til å stoppe tap for kreditorer etter aksjeloven.

Eier sier også til NRK at han for over to år siden fortalte kommunen at han ikke kunne drive barnehagen. Han mener de burde funnet en løsning.

 

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS