Utdanningsdirektoratet med helomvending:
Trekker millionkrav mot barnehagekjempe
Varslet krav på 37 millioner mot tre barnehager i Læringsverkstedet. Nå har de snudd.
Saken oppdateres.
– Vi er veldig fornøyd med at vi og tilsynet har landa på samme konklusjon. Vi var veldig trygge på at vi hadde gjort ting korrekt. Men det var godt å få det bekreftet, sier daglig leder Trude Moen Sydtangen til Utdanningsnytt.
Læringsverkstedet solgte 140 barnehagebygg for over fire milliarder kroner i 2020.
I foreløpige tilsynsrapporter (1, 2, 3) konkluderte direktoratet med at kjeden hadde brutt loven ved tre av disse salgene. Til sammen krevde Udir 37 millioner kroner tilbakebetalt fra Læringsverkstedet.
De potensielle implikasjonene hadde vært langt mer omfattende, dersom direktoratet hadde opprettholdt sin konklusjon. I potten lå en lang rekke eiendommer med store gevinster for Norges største barnehagekjede.
Men nå har Utdanningsdirektoratet gjort en helomvending, og trekker tilbakebetalingskravet mot kjeden, har Utdanningsnytt fått bekreftet.
Foretatt ny vurdering
Avdelingsdirektør Håkon Holmen i Utdanningsdirektoratet, skriver følgende til Utdanningsnytt, på spørsmål om hvorfor direktoratet har endret syn på saken:
– Vi har foretatt en ny vurdering, hvor vi også har vurdert barnehagens innspill. Vår konklusjon er at barnehagelovens regel om nærståendetransaksjoner ikke er brutt i denne saken. Barnehageloven begrenser etter vårt syn ikke adgangen til å fisjonere et selskap som eier en barnehagevirksomhet, skriver Holmen til Utdanningsnytt.
Direktoratet har altså nå kommet frem til at barnehageloven ikke stiller strengere krav enn øvrig lovgivning til slike fisjoner.
– Derfor har vi kommet til en annen konklusjon i vår endelige rapport, skriver Holmen.
Følte seg forhåndsdømt av Rødt
– Hvordan har dere jobbet for å få Utdanningsdirektoratet til å bli enige med dere?
– Det var en foreløpig rapport. Det vi har vi har gjort er en grundig prosess for å beskrive hva som har foregått, sier Sydtangen i Læringsverkstedet til Utdanningsnytt.
Kjeden har også fått ekstern hjelp fra revisjonsfirmaet PWC og advokatfirmaet Thommessen.
– Vi følte oss forhåndsdømt av partiet Rødt da de brukte foreløpige tilsynsrapporter for å få Stortinget til å debattere endringer i det økonomiske tilsynet med private barnehager. Det kan ikke være slik at politikk utformes basert på foreløpige rapporter, skrev Sydtangen i en pressemelding tidligere i dag.
Hun mener saken illustrerer hvor viktig det er å få fakta på bordet før man begynner å diskutere og utforme politikk.
Lederen understreker at Læringsverkstedet ønsker økonomisk tilsyn med barnehagesektoren, men synes det er en utfordring at tilsynet offentliggjør foreløpige rapporter fordi foreløpig konklusjon kan bli endret i endelig avgjørelse.
Rødt: Ikke basert på enkeltsaker
Stortingsrepresentant Hege Bae Nyholt i Rødt forteller at hun skal lese de endelige tilsynsrapportene når disse blir publisert.
– Men det politiske grunnlaget for forslagene våre er jo ikke bygget på disse enkeltsakene. De er bygget på en godt dokumentert praksis hos kommersielle barnehageeiere, som et flertall av partiene på Stortinget er uttalt imot, og ønsker å stoppe, skriver hun til Utdanningsnytt.
Hun viser til at partiet foreslo å åpne for at Udir kan føre tilsyn med morselskapene til private barnehager, og å prioritere tilsyn med eiendomstransaksjoner med konserner som har solgt barnehagebygg til utlandet.
– Jeg kan ikke se at noe av dette er galt.