Bodø/Glimts Kasper Høgh
Ny lærer-logo på shortsen.

Slik skal Bodø/Glimt bøte på lærermangelen

Norges beste fotballklubb tar grep for å få flere utdannede lærere i hjemtraktene. 

Publisert Sist oppdatert

I 2020 ble klubben det første nordnorske laget som vant eliteserien i fotball for menn. Dette ble gjentatt i 2021 og 2023, med trener og eks-lærer Kjetil Knutsen ved roret.

Nå står Bodø/Glimt foran en av sine aller viktigste kamper. Onsdag venter returoppgjøret mot Røde Stjerne i playoffen til Champions League. Kampen avgjør om Bodø/Glimt blir første norske lag i Champions League siden Rosenborg i 2007. 

Kampen spilles i Beograd, og Glimt leder 2-1 etter første kamp på Aspmyra i forrige uke. (Bodø/Glimt tapte returkampen og kom seg ikke til Champions League, red. anm.)

– Viktig for fremtiden i nord

De gulkledde fra nord har opplevd et fotballeventyr uten like de siste årene. Nå vil de bruke sin plattform og posisjon til å hjelpe lokalsamfunnene i Nord-Norge.

– Hvis vi kan bruke oppmerksomheten vår sammen med Nord universitet til å få flere til å velge en barnehagelærer- eller lærerutdannelse, så er det utrolig viktig for fremtiden i nord, sier daglig leder i Bodø/Glimt, Frode Thomassen. 

Frode Thomassen - Daglig leder av Bodø/Glimt fra tribunen på Aspmyra
Til tross for en nærstående storkamp, har daglig leder Frode Thomassen tid til en prat om lærermangel i nord.

I februar 2024 inngikk klubben gjennom sitt «Action Now»-program et samarbeid med «LæreriNord» for å bidra til å øke rekrutteringen til lærerutdanningene.

Nå har de landet på flere tiltak som Bodø/Glimt og LæreriNord skal samarbeide om.

– I den grad man skal ha arbeidskraft til bedrifter og næringsliv, er man nødt til å tenke på hvordan man kan få barnehagelærere og lærere med den rette kompetansen. 

Konkrete tiltak

– Hva skal dere konkret gjøre for å lokke flere til å bli lærere?

– Jeg tenker ikke vi skal lokke, vi skal fremme alle de positive tingene med yrket. Konkret så er det å delta i de møtene hvor rekrutteringsarbeidet skjer, være ute og møte ungdom, lage filmer. Vi skal spille med «Lærer i Nord» på shortsen vår, som blir et synlig symbol. 

Bodø/Glimts Kasper Høgh og Philip Zinckernagel
Lærer-i-Nord-logoen fersk fra trykkeriet. Logoen blir kun å se på kamper i Norge - ikke når de spiller ute i Europa.

I tillegg skal klubben ha reklame på hjemmestadionet inn mot kamper i eliteserien, og legge til rette for samarbeid med bedrifter ute i kommunene.

– I stort bruker vi klubben som en kommunikasjonsplattform for viktigheten av at unge mennesker tar den type valg. Det handler om verdier og hvilket samfunn vi ønsker å bygge for fremtiden.

Dette er LæreriNord:

  • Ved Nord universitet etablerte de for to år siden samarbeidsprosjektet  «LæreriNord», der universitetet samarbeider med over 70 kommuner i Nordland og Trøndelag fylke for å få flere til å bli lærer. 
  • Satsingen har vokst kraftig det siste året, og Nord universitet melder at rekrutteringsmøtene som er gjennomført, har hatt flere fremmøtte i år enn i fjor.
  • Kilde: Nord universitet

– En del av tankegodset

Nylig spilte Glimtgutta mot Sarpsborg 08 i splitter nye shorts, med et trykk vi kommer til å se mer av på norsk jord.

– Kommer det til å ha en effekt å ha logoen til «Lærer i Nord» på shortsen?

– Jeg tror at gjennom det kan vi begynne å fortelle de positive historiene. 

Han mener lærerfilosofien er en del av Bodø/Glimts identitet. Flere i klubben har lærerutdanning og en pedagogisk bakgrunn.

– Det er en del av tankegodset vårt, og hvordan vi jobber. Det er veldig lett å sammenligne med hvordan vi driver og jobber og tenker i klubb, i forhold til hva som er viktig for en lærer eller en barnehagelærer.

Kjetil Knutsen og Albert Grønbæk i Bodø/Glimt
Kjetil Knutsen har lang fartstid som ungdomsskole-lærer.

Hovedtrener på herrelaget, Kjetil Knutsen, har jobbet 15 år som lærer, hvor ti av årene var på en ungdomsskole. Når det kommer til å være trener og lærer, er han for øvrig i godt selskap:

Både Drillo, Nils Arne Eggen og Ståle Solbakken er egentlig utdannede lærere. 

– Det er mange her som har gått den veien. Men så håper vi jo at flest mulig som utdanner seg til å bli lærer, blir lærere da.

Vil få flere til å stå løpet ut

At barnehage- og lærerstudentene gir seg underveis i studiene, eller omskolerer seg, er et stort problem på landsbasis.

– Vi må rekruttere og beholde, sier seniorrådgiver ved Nord universitet og ansvarlig for LæreriNord i Nordland, Hanne Gravrok, og fortsetter:

Hanne Paulsen Gravrok står foran Nord universitet
Hanne Paulsen Gravrok er seniorrådgiver for Lærer i Nord-satsingen til Nord universitet.

– Det siste er like viktig, for hvis du mister læreren med en gang han eller hun er nyutdanna, så er jo hele rekrutteringsarbeidet og innsatsen vi har gjort, forgjeves. 

Gravrok har de siste årene besøkt et tjuetalls bygder i Nordland og Nord-Trøndelag, sammen med kolleger fra lærerutdanningene ved Nord, for å snakke med potensielle barnehagelærer- og lærerstudenter. Møtene er holdt i samarbeid med kommunene, og nå viser søkertallene at jobben de gjør, monner. 

Men en kritisk del av arbeidet gjenstår. Også dette skal Bodø/Glimt hjelpe til med.

– Det handler ikke bare om å få folk til å søke lærerutdanning. Det handler om å få folk til å fullføre utdanningsløpet.

Men akkurat hvordan klubben skal bidra til dette, vil ikke Gravrok røpe helt ennå:

– Det er fortsatt på et tidlig stadium. Men jeg kan røpe at både vi fra LæreriNord og Bodø/Glimt har klokkertro på det vi planlegger.

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS