Foreldre pusser opp skolen for 70.000 kr – kan bli lagt ned
Kommunen vil legge ned skole for å frigjøre lærer-ressurser. Nå pusser foreldrene opp Alstad barneskole i Bodø for å presse politikerne til å snu.
– Pappaen min har gått her, så jeg forstår at skolen er litt gammel, men jeg vil ikke at den skal rives, sier Frida Kamfjord Slåtvin (8), elev ved Alstad barneskole.
Faren til Frida er en av flere foreldre som har brukt sommerferien til å pusse opp klasserommet til fjerdeklassingene ved Bodø-skolen.
Men det er slett ikke sikkert barna får bli i sin nymalte tilværelse.
– Hvis jeg må bytte skole, får jeg lang vei og kommer garantert til å forsove meg hver dag, sier Frida.
Via Spleis har foreldregruppa samlet inn over 70.000 kr som skal gå til maling og utstyr. Jobben skal foreldrene gjøre gratis via dugnad.
– Jeg syns de har gjort en skikkelig bra jobb her, sier Sigrid Caroline Evjenth Esterhuizen (9), og ser seg rundt. Men personlig ville hun kanskje malt veggene i leopardmønster.
Skulle få ny skole
Både lærere og elever var forespeilet en flunkende ny skole i 2025. Tegningene fra det danske arkitektfirmaet var klare.
Men så kom kontrabeskjeden.
– Den kommunale økonomien er dessverre elendig, sa Bodø-ordfører, og tidligere fiskeriminister i Solberg-regjeringen, Odd Emil Ingebrigtsen (H) til NRK i mars.
På vårparten 2024 ble det vedtatt at det skulle legges ned tre barnehager og én skole. Alstad var en av to kandidater til å bli lagt ned.
Et voldsomt engasjement fulgte fra lokalsamfunnet: Høringssvar. Biler prydet med slagordet: La Alstad Leve. Plakater, kronikker og demonstrasjoner. Det ble laget sang, dronevideoer og en Facebook-gruppe.
Da opposisjonen sendte utredningen fra Bodø kommune på lovlighetskontroll, tok saken en uventet vending.
Konklusjonen fra Statsforvalteren i Troms, da Statsforvalteren i Nordland var inhabil, var tydelig: Kommunen sitt vedtak hadde brutt med FNs barnekonvensjon som handler om å ta hensyn til barns beste.
Det endelige svaret på om skolen skulle få leve eller ikke, ble dermed utsatt.
– Det ble gjort en saksbehandlingsfeil i sakspapirene kommunedirektøren presenterte for bystyret, skriver ordfører Odd Emil Ingebrigtsen (H) i en e-post til Utdanningsnytt.
Vil frigjøre lærer-ressurser
Nå skal posisjonen, bestående av Høyre, Venstre og Frp i Bodø, rette opp i feilene og ta en ny behandling av saken i oktober.
– Alle parter har hatt barnas beste for øye. Det skal det ikke være noen tvil om, men dette var ikke synliggjort i saksfremlegget fra administrasjonen, forklarer ordføreren videre.
Planene om å legge ned en skole er dermed ikke skrinlagt.
– Vi gikk til valg på å rydde opp i kommunens dårlige økonomi. Blant annet ved å redusere kostnader til skolelokaler kan vi frigjøre penger til flere lærere i Bodøskolen.
– Bodø har investert ca. 1,2 milliarder i nye skoler de siste årene, og det er mye ledig kapasitet på to av de tre nye skolene.
Ordføreren roser imidlertid foreldrenes engasjement.
– Jeg må innrømme at jeg liker denne aksjonsformen og folk som har initiativ. Den er positiv og viser mulighetene som finnes.
– Vil en oppussing av skolens lokaler kunne påvirke avgjørelsen om hvilken skole som skal legges ned?
– Alstad barneskole er i et gammelt lokale som krever vesentlig vedlikehold, blant annet av ventilasjonsanlegg. Dette er tiltak som fortsatt vil kreve mye fra kommunen. Når det er sagt, tar vi med oss alle innspill som kommer i prosessen. At foreldregrupper stiller opp for skolene sine, tenker jeg bare er bra.
Tror lærere vil vurdere å slutte
Bente Bakkemo er lærer ved Alstad barneskole, og hun tror ikke de blir flere lærere i Bodø ved å legge ned Alstad.
Hun forteller at de er en gruppe lærere som har jobbet sammen i 20-30 år.
– Vi er som en familie å regne, med et høyt profesjonsnivå. Vi scorer godt på faglige prøver og elevundersøkelser. Vi har opparbeidet oss en god praksis over alle disse årene. Blir vi spredt utover på alle skolene, er jeg ikke sikker på om vi kommer til å fortsette som lærere.
En spørreundersøkelse utført av Utdanningsforbundet våren 2024 viste at 8 av ti lærere i Bodø hadde vurdert å slutte siste året, samtidig som over 100 allerede hadde søkt seg vekk fra skolen.
Bakkemo tror mange kommer til å tenke seg om hvis de blir tvunget til å bytte jobb.
– Det er krevende å stå i jobben med alle nedskjæringene som har vært. Vi vil være sammen, og vi vil være her.
Tage Hovland er leder for foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) ved Alstad barneskole. Det siste halvåret har vært svært hektisk.
– Det har gått så utrolig mange timer til det her. Det er helt vanvittig.
Hovland har nettopp sluttet som lærer på den andre skolen som trues av nedleggelse, Hunstad barneskole, og har god innsikt i skolestrukturen i Bodø.
– Jeg har ingen tro på at lærertettheten blir noe høyere ved å legge ned en skole. For jeg tror flere kommer til å slutte i læreryrket, og mange kommer trolig til å flytte også. Det vet vi fra en spørreundersøkelse der vi fikk 170 svar.
Der svarte 90 personer at de vurderte å flytte.
For Hovland var Alstad barneskole sitt gode rykte, en av årsakene til at han valgte å bosette seg i denne skolekretsen.
Derfor tror han at mange kommer til å flytte fra området om skolen legges ned.
– Har dere forståelse for at kommunen må spare penger?
– Jeg har helt klart forståelse for det. Men det føles rart at de skal spare 6-7 millioner på å legge ned Alstad skole når de kutter eiendomsskatten med 12 millioner i året. Og da er kostnadene med å legge ned eller trafikksikre skoleveien til elevene ikke estimert.
Ordfører Odd Emil Ingebrigtsen er blitt fremlagt kritikken:
– Alt kan selvfølgelig settes opp mot alt. Bodø kommune må løse en økonomisk krise på mange hundre millioner kroner. Det er lett å bare være imot tiltak, men da må en også komme opp med alternativer for å bedre kommunens økonomi, skriver han i en epost.
– Det er dyrtid, med stigende priser på omtrent alt. Bodø er Nordlands dyreste kommune å bo i og ligger ganske høyt på landsbasis. Vi gikk til valg på å gjøre det mindre kostbart å bo i Bodø. Derfor har vi innført et bunnfradrag på eiendomsskatten og sørget for lavere økning i renovasjonsavgiften.
– Et bunnfradrag betyr også mest for de med dårligst råd. Utgiftene har for lengst nådd smertegrensen til mange familier, og dette mener jeg også er en viktig utfordring å løse.
Skal pusse opp alle klasserom
Slaget om skolen er ennå ikke avgjort. Og det står ikke på engasjementet til foreldrene.
– De har stått inne på de beste godværsdagene i sommer og malt. Det er ganske fantastisk, det er en vanvittig jobb de har gjort.
Og nå skal alle klasserommene males før utgangen av oktober – på foreldrenes regning og fritid.
– Blir det ikke litt bittert hvis det ikke monner nå da?
– Målet er å skape en positivitet rundt dette. Nå har det vært såpass mye negativt for skolen det siste året, og det går nok sikkert utover mange elever som føler på mye usikkerhet. Så det har vært en fin gest for elevene på skolen, men også det å vise kommunen at vi forstår at det er en økonomisk vanskelig periode.
– Men det er ikke for å legge et press på kommunen?
– Jo, på en måte er det helt klart at vi ønsker å legge et press på kommunen, men det er også for å vise at vi står sammen om dette. Det har vært veldig mye prat om at vi må komme med løsninger, så dette er et konkret bidrag fra oss som kan være med å løfte det i rett retning.
Hovland mener i tillegg det er viktig å synliggjøre at de er en stor gruppe som står sammen om dette.
– Det er ikke fem personer som står i front, vi er en hel foreldregruppe på mange hundre foreldre som bryr seg om skolen. Jeg vet at det er mange som ikke har unger på skolen, som også skal bidra. Det viser at skolen er viktig for Alstad, og at det er mange som bryr seg.