Kommunen sendte vaskevideo til lærerne:
– Jeg ble umiddelbart forbanna

Bruk mopp, kost og støvbrett og tørk opp søl med en gang, også kroppsvæsker. Det var den klare vaskebeskjeden til lærerne fra Trondheim kommune.

Publisert

«Bevisstgjøring renhold» var overskriften på e-posten som gikk ut til skolene i Trondheim kommune tidligere i år:

«Renholdsavdelingen på Trondheim eiendom har laget en video om renhold av skoler. Denne er laget for å bevisstgjøre at renholdsoppgaven er en jobb fordelt mellom renhold og ansatte på skolene. Denne ønsker vi blir distribuert til alle deres ansatte.»

I den animerte videoen listes det opp en rekke renholdsoppgaver som de ansatte på skolen skal ha ansvaret for:

  • Holde orden i garderobene.
  • Tørke av skoene eller benytte innesko.
  • Generell rydding.
  • Tørke av pultene og elektronisk utstyr.
  • Tørke av tavlen.
  • Sette opp stolene på pulten.
  • Bruke elevmoppen på gulvet på klasserommene, bruke kost og støvbrett og kaste i søpla.
  • Tørke opp søl på møbler og gulv med en gang. Dette gjelder også kroppsvæsker.
  • Sortere all søppel og kaste papir og plastavfall i container.

Se videoen her:

– Forbanna

Det fikk flere lærere til å steile. 

– Jeg ble umiddelbart forbanna da jeg så den, sier  Odin Lein Strand, lærer ved Charlottenlund ungdomsskole.

Han har ikke møtt en eneste lærerkollega som synes den videoen som ble sendt ut var ok.  Han sier lærere, særlig i barneskolen, bruker masse tid på renholdsoppgaver.

– Da bruker vi opp tiden vi kunne brukt med elever. Lærerne får mindre tid til de arbeidsoppgavene de burde brukt tid på.

«Det er mildt sagt ikke hva jeg har utdannet meg til», skrev Strand i et innlegg på Facebook etter at videoen ble sendt ut.

Odin Lein Strand.

Han reagerte spesielt på at lærere også skal få ansvar for å vaske «kroppsvæsker», noe han påpeker at faktisk krever renholdskompetanse å gjøre skikkelig.

«Vasking av oppkast og blod blir ikke tatt av renholderne, og da er logikken at det er lærerens ansvar å vaske opp», skrev han.

– Vi lærere har i mange år blitt fortalt hva som er vårt ansvar på jobb utenom selve undervisningen, det er ikke noe nytt. Men nå ble det veldig svart på hvitt at kommunen understreker at det er en del av lærergjerningen å ta denne vaskejobben, sier Strand.

– Tiden spises opp

Også i Utdanningsforbundet Trondheim fikk de mange sterke reaksjoner på vaskevideoen.

– Folk var forbanna. Ikke nødvendigvis på grunn av oppgavene som sto der, dette er ting lærere gjør hver dag, men nå blir dette pålagt oss fra arbeidsgiver, sier Kai Nilsen, som er kontaktperson for grunnskole i Utdanningsforbundet Trøndelag.

Han viser til at det nylig ble tydeliggjort i de sentrale forhandlingene om lærernes arbeidstidsavtale at lærernes «kjerneoppgave er å gi elevene god undervisning». Der var også kommuneorganisasjonen KS enig i at det er behov for en gjennomgang av hvilke oppgaver lærerne har ansvar for, og hvilke oppgaver som bør utføres av andre ansatte i skolen.

– Men så er det dette som likevel skjer i praksis, sier Nilsen.

Kai Nilsen.

Han sier lærere flest har tatt ansvar for diverse renholdsoppgaver ved skolene i så lang tid nå, at de nærmest ser på det som en del av hverdagen.

– Lærernes kompetanse er undervisning, men den tiden spises opp av alle mulige andre oppgaver grunnet dårlig økonomi i kommunene. Når lærere må bruke tid på renhold, blir undervisningstilbudet dårligere, sier Nilsen.

– Men det er kanskje ikke realistisk å ha renholdere til stede hele dagen på alle skoler, hvordan skal man løse akutte situasjoner som for eksempel en elev som kaster opp?

– Lærere kvier seg ikke for å få tørket opp der og da, men det må gå an å bemanne såpass med renholdere at de kommer etterpå og gjør en profesjonell jobb med tingene som skal gjøres etter slike hendelser. Dette er ikke kritikk mot renholderne, de har fått satt grenser for hva de skal gjøre innenfor sine rammer. Men det kan ikke være slik at lærerne må gjøre alle arbeidsoppgaver som andre yrkesgrupper ikke ønsker eller har kapasitet til, sier Nilsen.

Han sier de nå skal ha et møte med kommunen om saken.

– Vi har gitt klare tilbakemeldinger. Hvis du teller antall renholdsoppgaver i den videoen, fremstår det nærmest som om lærerne har vel så mange renholdsoppgaver som renholderne. Den videoen sender et uheldig signal, sier Nilsen.

– Har vært sånn i 24 år

Per-Tore Støen, direktør i Trondheim eiendom, skriver i en e-post at de ikke opplever å ha fått mange reaksjoner på videoen.

– I år 2000 vedtok bystyret i Trondheim store kutt i daværende renholdsleveranse. Dette innebar større grad av samarbeid på tvers, skriver han.

Han viser til at de siden den gang har arbeidet etter en samarbeidsplan som er basert på at brukerne i større grad skal rydde opp etter seg selv.

– Det har ikke vært noen endringer i denne samarbeidsplanen siden år 2000. Den har altså vært lik i alle kommunens bygg de siste 24 år. Videoen som ble sendt ut er kun en påminnelse over hvilke oppgaver brukerne selv skal ha og hva renholderne har ansvar for, skriver Støen.

Samarbeidsplanen er lik for ansatte innen både helse og oppvekst, forteller han, så punktene på lista er ikke noe som kun gjelder lærere. Han sier det er nødvendig å sende ut slik informasjon med jevne mellomrom, og at eneste forskjell denne gang er at de valgte å lage en video i stedet for et informasjonsskriv.

– Hvor mye renhold mener dere det er rimelig å forvente at lærere og andre ansatte på skolene skal gjøre?

– Vi forholder oss til det som er regulert i samarbeidsplanen som har eksistert i 24 år. Vi opplever stort sett et svært godt samarbeid med de ulike enhetene knyttet til denne samarbeidsplanen, skriver Støen.

– Lærere vasker så andre slipper

Lærer Odin Lein Strand understreker at han ikke har noe imot at enkelte slike oppgaver faller på lærerne, hvor elevene også kan bidra.

– Men det er flere av disse punktene som listes opp i videoen som ligger langt utenfor det jeg forventer å måtte bruke tiden min på som lærer.

Han har en bror som jobber på sykehus og forteller at der er det på med heldekkende utstyr og diverse rutiner hvis det er søl med kroppsvæsker.

– Mens vi som lærere blir forventet å vaske slike ting så fort som mulig, slik at andre slipper å gjøre det. Jeg føler det er ganske langt utafor det jeg har utdannet meg til, sier Strand.

– Men slike ting, for eksempel en elev som kaster opp, skjer gjerne ganske akutt, hvordan skal man løse det?

– Vi er en såpass stor skole at vi alltid har renholdere på jobb, men dette er forskjellig fra skole til skole. Det minste man kan gjøre er i alle fall å få på plass rutiner som ivaretar helsa til oss som blir satt til å gjøre det, altså verneutstyr og opplæring. Men jeg mener det er grunnleggende feil at vi lærere skal gjøre disse oppgavene, det bør være renholdere sitt ansvar, sier Lein.

– Har kommet skeivt ut

Kommunalsjef for skole i Trondheim kommune, Svein Johny Forren, sier han har full forståelse for at lærerne reagerte på videoen som ble sendt ut.

– Trondheim Eiendom skal selvsagt ikke definere hva lærerne skal gjøre i arbeidshverdagen. Men dette kommer nok ikke av vond vilje, men av at kommunikasjonen har vært for dårlig, så har det kommet skeivt ut. Vi i virksomhetsområde skole burde ha blitt gjort kjent med denne videoen før den ble sendt ut, sier Forren.

Også han viser til den ferske enigheten fra de sentrale arbeidstidsforhandlingene om at det trengs en gjennomgang ute i kommunene om hva som faktisk skal være lærernes arbeidsoppgaver.

Han sier de i Trondheim kommune nylig har satt ned en arbeidsgruppe med skoleeier og de tillitsvalgte for nettopp å diskutere hva som ligger i arbeidsoppgavene til lærerne.

– Og hvis det er arbeidsoppgaver her som verken renhold eller lærerne kan løse med dagens rammer, så må det bringes opp på politisk nivå slik at de kan gjøre noe med det, sier han.

– Likt for alle yrkesgrupper

Konfrontert med uttalelsene fra skolesjefen, viser Per-Tore Støen, direktør i Trondheim eiendom, til samarbeidsplanen som har ligget fast i 24 år.

– Enhetene har et eget ansvar for å sette seg inn i denne og informere ansatte om innholdet. Da det kontinuerlig vil være turn-over av både enhetsledere og lærere, valgte vi nå å informere ved hjelp av en informasjonsvideo. Videoen inneholder ikke noe nytt, men bygger på den samme samarbeidsplanen som har eksistert i mange år. Dersom det har vært svikt i informasjon på strategisk nivå i forkant av utsendelse av videoen, vil vi beklage dette, skriver Støen.

– Stemmer det at renholderne ikke skal ha ansvar for å vaske søl med kroppsvæsker? Hvis det er tilfellet, hvorfor er det greit at lærerne da må gjøre det og ikke renholdere med fagkompetanse? 

– Våre renholdere er ikke til stede på enhetene gjennom hele dagen. Når det gjelder kroppsvæsker må dette tas umiddelbart opp og tilgjengelig utstyr finnes ved alle enheter. Dette er likt for alle yrkesgrupper innenfor helse og oppvekst, så det er ikke særegent for lærerne. Renholderne tar den forskriftsmessige rengjøringen når de er til stede. Samarbeidsplanen er også tydelig på dette punktet, skriver Støen.

Han forteller at videoen understreker at det er tilgjengelige mopper og støvbrett i alle rom og det forventes at når noen søler til så tas dette opp og kastes.

– Renhold har ansvaret for og rengjør daglig etter faglige krav og bestemmelser. Ingen forventer at lærere og brukerne skal rengjøre, men det forventes naturligvis at man rydder opp etter seg innenfor rimelighetens grenser, avslutter Støen.

Slik ser samarbeidsplanen ut:

.

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS