Illustrasjonsbilde.

Lillehammer kommune måtte kutte klesgodtgjørelsen til barnehageansatte

Da kommunen ble klar over feiltolkning av regelverket, fikk de ansatte i barnehagene pengestopp. Snart ett år senere ligger ingen ny løsning på bordet.

Publisert Sist oppdatert

Listen er lang over hva barnehageansatte trenger av klær i jobben sin. 

Likevel er det ikke gitt at dette er noe du får av arbeidsgiver. 

Lillehammer kommune har hatt en praksis med å gi heltidsansatte i barnehager rundt 2000 kroner i året å handle for. Pengene har de fått over lønnsjekken. 

I fjor ble kommunen klar over at praksisen ikke var i tråd med tolkningen av avtaleverket til KS. Da fikk de ansatte beskjed om at det var slutt på pengegodtgjørelse. Desember 2023 var siste utbetaling.

Snart ett år senere ligger ingen ny løsning på bordet for de ansatte i innlandsbyen. 

Gjorde feil

I dag er arbeidstøy til dem som jobber i norske kommuner (bortsett fra Oslo), regulert i en særavtale med kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS.

Det er egentlig ikke «lov» å gi tilfeldige pengesummer over lønnslippen, ifølge særavtalen til KS. 

Hovedregelen er at ansatte får utlevert arbeidstøy etter behov. Partene lokalt avtaler hva som er behovene. Den ansatte kan selv anskaffe arbeidstøy dersom partene avtaler dette. Men da må de faktiske utgiftene dekkes.

«Særavtalen åpner ikke for at det avtales fast klesgodtgjørelse, for eksempel med en sum hver måned, som ikke er refusjon for faktiske utgifter», bekrefter KS i e-post til Utdanningsnytt.

KS har generelt ingen oversikt over de ulike praksisene rundt omkring i kommunen.

– Det kan forekomme at kommuner praktiserer dette feil, men det er ikke vårt inntrykk at det er utbredt, sier spesialrådgiver i KS, Alexander Henriksen.

Lover en løsning

I Lillehammer har de ansatte fått løfter om at de skal få arbeidstøy fra kommunen. Anne Grete Moen, leder for Utdanningsforbundet i Lillehammer, forteller at en ny avtale er på plass.

– I vår nye avtale står det at arbeidsgiver skal stå for innkjøp og utlevering. Hva slags arbeidstøy som er nødvendig og hensiktsmessig, antall, hyppighet av utskifting, ivaretakelse av vask og vedlikehold, drøftes i den enkelte tjeneste.

Det er SFO, barnehagene og 1.klasselærere som har fått ny avtale.

Men innkjøpene av klær er det kommunen som må gjøre. Og her har det stoppet opp, ifølge barnehagesjefen i kommunen, Unni Gjermundsen. 

– Vi venter på noen innkjøpsavtaler som gjør at det har vært noen forsinkelser.

Hovedtillitsvalgte for Arbeidstakerorganisasjonene i barnehagesektoren er innkalt til et møte 14.oktober av barnehagesjefen. Målet er å drøfte hvordan man skal løse situasjonen for inneværende år. Gjermundsen vil ikke forskuttere hvilken løsning de kommer fram til.

– Det får vi drøfte, men en løsning skal vi finne.

Vi vil høre fra deg!
Hvordan løses arbeidstøy på ditt arbeidsted og i din kommune?
Får du utdelt tøy, må du kjøpe selv (hvordan får du dekket det, og hvor mye?) eller har dere ingen løsning?

Ta gjerne kontakt med
journalist Dina J. Danielsen
eller redaksjonen

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS