Hanne Teksle Kristensen forteller at alle møter på kveldstid denne høsten er avlyst.

Må spare penger: Barnehagene får ikke holde foreldremøter på kveldstid

Kragerø kommune er i økonomisk trøbbel. Nå er det slutt på overtid og klær til ansatte i barnehagene. 

Publisert Sist oppdatert

Kragerø kommune har brukt langt mer penger enn de har hatt de siste årene. 

Det førte dem inn på den beryktede Robek-lista i 2023. Da gikk kommunen med et underskudd på 71 millioner.

I år ser det ut til at smellen blir enda større med et avvik på 73,7 millioner fra budsjettet. Mesteparten av merforbruket skjer i helse- og oppvekstsektoren, og er blant annet knyttet til dyre sykehjemsplasser, sykefravær og vikarbruk.

Kommunen har lansert omfattende sparetiltak. Det er en av grunnene til at ingen kommunale barnehager i Kragerø får kjøpe klær til sine ansatte ut 2024. Klesposten var på cirka 100.000.

Barnehagene har heller ikke hatt råd til å la de ansatte ta ut overtid etter sommeren. Årets forelde- og SU-møte på kveldstid er dermed avlyst. Det samme gjelder alle personalmøter.

– Jeg kan ikke skjønne at det er lov. Vi driver jo en pedagogisk institusjon. Man kan ikke drive en barnehage uten å planlegge pedagogisk innhold og gi faglig påfyll til hele personalgruppa, sier Hanne Teksle Kristensen.

Har ikke råd til å holde møter

Kristensen er pedagogisk leder i Årø barnehage. Barnehagen har fire avdelinger og rundt 15 ansatte. Uten å diskutere det faglige innholdet på tvers av avdelingene, frykter hun for kvaliteten.

– Hvis ikke vi får faglig påfyll, er det bare barnepass vi driver med. 

Hva som skjer med budsjettet videre in 2025, er det ingen som vet. Det skal vedtas i desember.

– Det er ikke mer å kutte i oppvekstsektoren i Kragerø. Politikerne mener det er det, men det er det virkelig ikke. Nå setter vi foten ned, sier Kristensen.

I tillegg til nevnte kutt, er det besluttet at kommunale barnehager må stenge i juli, romjul og påske. Det skal kommunen spare 500.000 kroner på i 2024 og 1,2 millioner i 2025.

– Når det ble vedtatt, merket vi at foreldrene våknet litt. Da begynte de å engasjere seg, forteller Kristensen.

Det legger nemlig føringer for når foreldrene må ta ut ferien sin. 

– Kutter miljøterapeuter

Leder av Utdanningsforbundet i Kragerø, Kaia Hogner, forteller at mange ansatte i oppvekstsektoren synes kuttene er utfordrende.

– Jeg opplever at mange har det veldig tøft. Mange er bekymret og opplever det som en krisesituasjon.

Kaia Hogner, UDF-leder i Kragerø.

Selv om det ikke er varslet oppsigelser i barnehagen, er det varslet betydelige kutt for oppvekstsektoren, noe som spesielt vil ramme laget rundt barna og elevene, mener Hogner.

Kommunen har blant annet vedtatt å redusere miljøterapeuter i skolene. Noe de i henhold til budsjettforslaget skal spare 350.000 kroner på i 2024 og 1,4 millioner i 2025. 

– Alvoret begynner å sige innover folk. Muligheten til å drive tidlig innsats forsvinner. Dette skjer samtidig som vi ser en stor økning i undersøkelsessaker hos barnevernet, og en økning av vold og trusler i skolene, sier Hogner. 

Ordfører bekymret

Ordfører Charlotte Therkelsen fra Rødt skriver i en e-post til Utdanningsnytt at kuttene som kommunen må gjennomføre, bekymrer henne. 

– Jeg bekymrer meg for konsekvensene av kuttene som må gjøres i forbindelse med Robek, og selvfølgelig er konsekvensene for de mest sårbare blant oss – de yngste, de eldste og de sykeste, det som bekymrer meg mest.

– Dere går med voldsomt underskudd i kommunekassen. Men er det ikke litt smålig å spare på poster som overtid hos barnehageansatte og innkjøp av arbeidstøy?  Er jo ikke store summene i forhold til alt som går i minus på helse?

Charlotte Therkelsen (R) er ordfører i Kragerø.

– Både det du kaller smålige kutt, og de større, skal til sammen få oss ut av den situasjonen vi befinner oss i, og vi er pålagt av Statsforvalter å gjennomføre alle kutt og effektiviseringer som er mulig å identifisere.

Therkelsen forteller at de strengt tatt er nødt til å kutte, men at det kan bli aktuelt å se på større strukturelle endringer i oppvekst-sektoren.

– Om ikke kommunen får mer penger å drifte for, må det skje en massiv overføring av midler fra de andre sektorene til helsesektoren, samtidig som vi må ta inn ca. 100 millioner på drift. Det er den vonde sannheten. Når det er sagt, må vi snakke om større strukturendringer i oppvekstsektoren for å komme i mål, i stedet for de mindre kuttene barnehagelærerne er inne på. 

– Det er ikke sånn at vi der ute driver med masse ting vi bare kan slutte med, oppvekstsektoren har blitt kutta i mye allerede de siste åra, avslutter ordføreren. 

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS