pensumbok lærebok læremidler lesing student elev

Bokas trange kår i skolen

Debatt: – Den manglende interessen i det offentlige rom for skolens egne tekster er helt uforståelig.

Publisert Sist oppdatert

Tar samfunnet læremidlene på alvor? I lys av Demian Vitanzas tekst i Klassekampen 1. mars kan det være god grunn til å spørre.

I artikkelen forteller Vitanza om sine erfaringer som representant i driftsstyret på en Oslo-skole hvor de bruker mer penger på skjerm enn på bok, en prioritering han foreslår å snu opp ned på. Skolen avviser ikke forslaget helt, men responsen bærer på en overraskende beskjed. For selv om det er mange lærere som ønsker seg bøker, er det også «en viss konsensus om at skolebøkene jevnt over er blitt dårligere med årene.» 

Tanken skremmer Vitanza, som etterlyser en større journalistisk undersøkelse av læremidlene. I dette ligger det en vesentlig oppfordring til et samlet norsk presselandskap. En sånn analyse krever imidlertid at man også tar med resten av det materielle og intellektuelle innholdet vi forholder oss til i skolehverdagen, for digitaliseringen av skolen omfatter mye mer enn læremidlene.

Alle produserer og konsumerer vi stadig mindre informasjon på papir. Det gjelder også for skolen. Det meste av informasjon og åndelig føde som ungene trenger i skolehverdagen sin, ligger på ulike former for læringsplattformer.

Ved begynnelsen av hvert skoleår får vi lærere en innføring eller oppfriskning i hvordan vi lager våre egne moduler i skolens aktuelle plattform. Det er der vi skal strukturere fagstoffet, legge inn planer, lage vurderingsaktiviteter og sende beskjeder til elever, foreldre og kollegaer. Plattformen er designet for at vi skal kunne legge inn stoff hentet herfra og derfra, og bygge opp våre egne læringsløp. Vi MÅ ikke bruke den hele tida, men det er et grunnpremiss for plattformens eksistens at det meste av skolens åndelige informasjon skal ligge der. Jeg kjenner lærere som legger inn bilder av boksidene de skal bruke på plattformen for at stoffet skal bli mer oversiktlig.

I det siste har man hørt flere og flere kritiske stemmer til den heldigitale skolen, også på topp-politisk nivå. Å snu digitaliseringsskuta vil kreve en omfattende endring av måten vi jobber på, for prosessen med å presse boka ut i skyggedalen har pågått i årevis, i skolen som i resten av samfunnet. Å bruke bok er tilsynelatende i ferd med å bli mer krevende enn å lage sine egne læremidler, både for lærere og elever. Da jeg i høst sa til min nye, velutdannede og flinke kollega at han bør bruke læreboka, svarte han at det var så mye å sette seg inn nå i starten at det er lettere å lage noe selv.

Nyutdannede lærere kan atskillig mer om hvordan man presenterer mål for timen og setter sammen et undervisningsopplegg med elementer fra ulike kilder enn om hvordan man jobber med en bestemt metode og et forlagsprodusert læremiddel. Det kan virke som om det er lettere å lage en Power Point-presentasjon og et hefte av et eller annet slag, enn å forholde seg til boka. Dette gjelder sannsynligvis også for elevene. Variasjon har vært et mantra i årevis. Mye tyder nå på at viljen til å tenke mangfold har gått på bekostning av konsentrasjon. For det krever en høyere grad av konsentrasjon å forholde seg til et helhetlig læremiddel enn til enkeltbrokker.

Hver dag publiseres artikler om skole, men læremidlene er ytterst sjelden en del av debatten. Til sammenligning omtales strømmen av pedagogisk støttelitteratur i rikt monn i utdanningsbladene. Tipsene til undervisningsoppleggene som gjerne inngår i denne litteraturen, baserer seg nesten alltid på bruk av ulike eksterne verktøy og ressurser, ikke på forlagsproduserte helhetlige læremidler.

Skolens egen litteratur er heller ikke pensum, verken i lærerutdanningen eller i de mange etter- og videreutdanningstilbudene for lærere. Over år har det har utviklet seg en trend i skolen og lærerutdanningen om at selvgjort er velgjort, en ideologi som også ligger til grunn for læreplanenes metodefrihet. Og, i disse miljøene hylles den «frigjorte» læreren med ganske så kvass og generaliserende ordbruk om læremidler: Aashamar, Bakken og Brevik (2021) konkluderer i sin undersøkelse om bruken av læremidler i norsk, engelsk og samfunnsfag på 9. trinn med at både elever og lærere nå er «fri fra lærebokas tøyler». 

I en artikkel som tar for seg framtidas fremmedspråksfag, er et av punktene til forfatterne Doetjes og Bovim (2025) at «[l]ærebøkene kan med fordel hives ut av vinduene. De klarer ikke å være dagsaktuelle i en raskt skiftende verden.» Kanskje snakker vi om retoriske spissformuleringer, men de understøtter en kjent holdning, for hvilken annen (fag)litteratur omtales i så generelle og nedsettende termer?

Samtidig, og kanskje nettopp derfor: På tross av den omfattende endringen av skolen digitaliseringen har ført til, har selve bøkene stått litt på stedet hvil. Bøkene til forrige reform, K06, la for en stor del opp til at læreren selv skulle kunne tilpasse og hoppe fram og tilbake. Vi hadde fått metodefrihet, så få eller ingen tok sjansen på å legge opp til en bestemt metode som skulle følges fra start til mål for å lære seg et fag. Det var lærerne, ikke bøkene, som skulle ta valgene om hva som skulle leses og hvilke oppgaver som skulle gjøres.

Jevnt over er denne ideologien videreført i bøkene som følger den nyeste læreplanen (LK20). Valgfrihet, flere forfattere og store tekstmengder er en fellesnevner. På tross av at tilfanget av stoff som kan brukes i skolen framstår som en tsunami mellom K06 og LK20, har bøkene likevel ikke endret seg nevneverdig. Ei heller den offentlige interessen for dem. Kanskje er det ikke så rart at lærerne på skolen til Vitanza er litt tilbakeholdne? Hvis ikke boka bidrar med noe eget og genuint utover selve innpakningen, men blir nok en kilde man hopper fram og tilbake i, og velger seg noen brokker som kan sys sammen med andre ting før man legger det ut på plattformen, hva skal vi med den da?

Det er allment kjent at både leseferdighetene og lesekondisen vår stuper. Læremidlene kan være en nøkkel til å snu denne utviklingen, men da bør man gå grundig til verks, og diskutere både utforming og innhold i flere kanaler, både i og utenfor skolen og lærerutdanninga. Nettopp derfor er den manglende interessen i det offentlige rom for skolens egne tekster helt uforståelig. 

Unntaket er en og annen utblåsning fra lærerutdannerhold om at vi må kvitte oss med disse tekstene. At studenter i neste runde sliter med å forholde seg til pensumlitteratur? Tja, det er vel neppe noen overraskelse. Hvis vi virkelig vil ha flere bøker inn i klasserommene og med hjem i sekken, og det bør vi få, så må vi endre både bøkene og måten vi forholder oss til dem på, både praktisk og retorisk.

Kilder:

Vitanza, D. «Skoler i spagat». Klassekampen 01.03.2025

Aashamar, p. N., Bekken, J. & Brevik, L. M. (2021). Fri fra lærebokas tøyler. Om bruk av læreboka og andre tekster i norsk, engelsk og samfunnsfag på 9. og 10. trinn. Norsk pedagogisk tidsskrift, 105(3), 296-311.

Doetjes, G & Bovim, F. M. (2025). Vi trenger en ny kurs for fremmedspråk. Nordic Journal of Language Teaching and Learning, Vol. 13, No. 1, 2025.

Powered by Labrador CMS