Oslo Venstres Ismail Ali Hussain

– Overrasket over hvor lite kunnskap Oslo Ap har om tilbudet til disse ungdommene

Oslo Arbeiderparti mener byrådet gjør for lite for å bekjempe ungdomskriminalitet i Oslo. Byrådspartiene peker på at de har rullet ut en rekke tiltak. Og bladd opp 127 millioner. 

Publisert Sist oppdatert

Rapporter fra Oslopolitiet og fra skoleledere i Oslo forteller om rekruttering av unge helt ned i barneskolealder. 

Tirsdag uttalte Eivor Evenrud, bystyrerepresentant for Oslo Arbeiderparti, til VG at de mener Høyre-Venstrebyrådet gjør for lite for å snu situasjonen.

I avisen lanserte hun, og Aps gruppeleder Marthe Scharning Lund, en løsning de kaller «Team Oslo», der 60-80 ansatte skal fotfølge unge kriminelle gutter på skolen og hjemme. 

De ber også regjeringen om å oppheve taushetsplikten mellom politi og kommune. 

På spørsmål om Høyre-Venstrebyrådet kommer til å støtte forslagene, får Utdanningsnytt opplyst at: «Høyre-Venstrebyrådet kommer til å ta stilling til de ulike forslagene fra opposisjonspartiene i forbindelse med at de skal legge fram sitt budsjettforslag.»

Det vises også til det reviderte Oslobudsjettet, der det ble satt av 127 millioner til forebygging.

Overrasket over kritikken

Blant tiltakene som allerede er iverksatt, er flere trivselsvektere finansiert av kommunen, tett oppfølging og tilbud om jobb til unge som står i fare for å havne i utenforskap og kriminalitet, styrking av barnevernet, samt en utvidelse av EXIN – et avhopperprogram for unge som vil ut av kriminalitet. De skal få samordnet støtte fra kommunen.

Ismail Ali Hussain, medlem i Kultur- og utdanningsutvalget for Oslo Venstre, sier han er overrasket over Aps kritikk mot byrådet. 

– Jeg må si jeg er overrasket over hvor lite kunnskap Oslo Arbeiderparti ser ut til å ha om Oslos tilbud til disse ungdommene. Byrådet har nettopp iverksatt et nytt tiltak, gjennom barnevernet, som skal gi tett oppfølging til unge kriminelle. Dette er ungdom med sammensatte problemer som også strekker seg inn i familien og nærmiljøet. Noen av dem har rusproblemer. Andre opplever vold i familien. Enkelte har alt dette på en gang, sier han.

Hussain advarer mot forslag til enkle løsninger på komplekse problemer.

– Ungdomskriminaliteten har utviklet seg over tid og det kreves en rekke tiltak for å løse problemene. De må baseres på faglige anbefalinger og tilpasses hvert enkelt individ. Man kan ikke ha en «one-size-fits-all»-løsning der alle fotfølges av én sosialarbeider hver, sier han.

– Tett oppfølging av sårbare ungdommer er blitt satset på av dette byrådet, og er prioritert i budsjettene. Dette er tiltak som er basert på faglige anbefalinger, sier han.

Suksess i København

Arbeiderpartiets forslag om "Team Oslo" er inspirert av et lignende prosjekt i København. 

Der fulgte man en gruppe ungdommer de mente hadde stor risiko for å bli rekruttert til kriminelle nettverk tett. Felles for ungdommene var at de var vanskeligstilte, skulket skolen, var voldelige og kjenninger av politiet. Flere av guttene hadde brødre som allerede var gjengmedlemmer.

Mange politikere har valfartet til København for å la seg inspirere av deres metode. Riad Tolba, leder for et kriminalitetsforebyggende samarbeid mellom skole, sosialtjeneste og politi i København, mener suksessen der ligger i en lovendring som gir mulighet for å oppheve taushetsplikten mellom politi og kommune.

Tirsdag skriver VG at Oslo Arbeiderparti ber den norske regjeringen foreslå det samme.

Og Københavns metode ser ut til å ha hatt effekt. En reportasje laget av TV 2 i 2023 viser at ungdomskriminaliteten i København gikk ned da ungdom ble fotfulgt. 

I Oslo derimot går utviklingen feil vei. For selv om København har dobbelt så mange innbyggere som Oslo, har Oslo nå flere unge gjerningspersoner.

Flere unge i Oslo tatt med våpen

Byrådsleder i Oslo, Eirik Lae Solberg (H) har tidligere uttrykt bekymring for utviklingen. 

– Vi har hatt en sterk økning i vold blant ungdom. Det er urovekkende. Og vi ser flere tegn til at de kriminelle gjengene blir sterkere, samtidig som vi får rapporter om at svenske kriminelle rekrutterer i Norge, sa Lae Solberg til TV2 i fjor. 

Under Arendalsuka i august i år snakket Lae Solberg om den samme bekymringen. Samtidig understreket han at det er en liten gruppe ungdom som står for det meste av kriminaliteten. 

I TV-intervjuet var Lae Solberg også tydelig på at det trengs tverrpolitiske og langsiktige tiltak. 

 – Dette er ikke partipolitikk man vinner valg på. Tålmodigheten knyttet til en håndfull ungdommer må strekke seg lenger enn en fireårsperiode.  Dersom mange barn mister fremtiden sin til kriminalitet, vil det også gå hardt ut over samfunnet vårt, sa han. 

Han lovet da å finne fram til enighet og bevilge penger til forebyggende arbeid.

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS