Utdanningsforbundet i Innlandet raser mot arbeidsgiver
Fylkesadministrasjonen og Utdanningsforbundet er ikke enige om hvordan lærerne i fylket skal nedbemannes etter skolevedtaket i høst.
I oktober vedtok fylkestinget i Innlandet å legge ned seks skoler og skolesteder i fylket.
To skoler i Skarnes og Dokka og fire skolesteder i Dombås, Lom, Flisa og Sønsterud legges ned. Til sammen utgjør dette om lag 730 færre elevplasser som i all hovedsak skal fjernes fra høsten 2025.
Vedtaket ble gjennomført til tross for massive protester og demonstrasjoner fra de berørte bygdene og fra Utdanningsforbundet i Innlandet.
Og nå har en ny konflikt blusset opp.
Utdanningsforbundet og administrasjonen i fylket er uenige om hvilke kriterier som skal legges til grunn for hvordan nedbemanningen i de videregående skolene skal gjennomføres.
Det skriver Gudbrandsdølen Dagningen (GD).
Skjermer noen områder
Administrasjonen mener at de ansatte på videregående skolene Lillehammerregionen og Hamarregionen, samt administrativt ansatte i sentraladministrasjonen på Hamar, skjermes fra skolevedtaket. Ansatte her beholder jobbene sine, mens ansatte på alle de andre skolene kan i prinsippet bli flyttet på eller miste jobben sin.
Utdanningsforbundet mener det blir feil.
– Lærerne i den videregående skolen er ansatte i fylkeskommunen. Ikke på de enkelte skolene. Vi mener at istedenfor å dele opp i utvalgskretser rundt de nedlagte skolene, bør hele fylkeskommunen være utvalgskrets når nedbemanninga skal iverksettes. Når fylkespolitikerne gjør en så omfattende strukturbeslutning, med de enorme konsekvensene dette får, så blir det helt feil å skjerme de ansatte på Hamar, Lillehammer og i sentraladministrasjonen, sier styremedlem Gry Rollag Føsker til GD.
Til det svarer seksjonssjef for HR og digitalisering i fylkeskommunen, Ann Margit Dobloug Mengshoel:
– Det hadde vært for upraktisk, for store avstander, og et arbeid som ville tatt for lang tid å behandle hvis omstillingen av ansatte etter skolevedtaket skulle hatt Innlandet fylke som en stor utvalgskrets.
Les også: Skolesaken i Innlandet sendes til lovlighetskontroll