Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Har ikke satt av penger til sletting av studiegjeld

Regjeringen har lovt å bruke 1,3 milliarder på å slette studiegjeld til folk som flytter til distrikskommuner. Men det er ikke satt av penger til dette i statsbudsjettet for neste år.

Publisert Sist oppdatert

– Vi kommer til å kutte utdanningsgjelden med 25.000 kroner i året for å bosette seg i kommunene med lavest folketall, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i september. 

Da lanserte han og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) at regjeringa vil styrke ordninga med sletting av studiegjeld. 

I dag gjelder den innbyggere i Finnmark og Nord-Troms.

Men med endringen skal det gjelde innbyggerne i 212 distriktskommuner. 

Prislapp: 1,3 milliarder kroner. 

I statsbudsjettet for 2025 er det imidlertid satt av null kroner til sletting av gjeld, skriver NRK

Regjeringen har riktignok satt av 13 millioner kroner til systemutvikling av ordningen. 

Bare om de vinner valget

Høyres Margret Hagerup sier til kanalen at hun mener regjeringen fører velgerne bak lyset. 

– Kreativ talltriksing, sier hun. 

Forskningsminister Oddmund Hoel (Sp) mener derimot regjeringen har vært krystallklare på at tiltaket ikke skal tre i kraft før 1. januar 2026, og at dette på ingen måte handler om å lure folk.

I pressemeldingen fra regjeringen står det  at alle som bor i en av de 189 kommunene på SSBs sentralitetsnivå 5 og 6 få slettet 25 000 kroner av utdanningsgjelden i året fra januar 2026. Du må imidlertid være bosatt i en av disse kommunene, og være yrkesaktiv, i minst ett år før du kan nyte godt av ordninga. 

– Vi har laget en ordning som på statsbudsjettet kommer til å koste 1.3 milliarder, når vi fortsetter å styre etter neste valg.

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS