Hvorfor nasjonale faglige anbefalinger om bekymringsfullt skolefravær?

Debatt: – Bekymringsfullt skolefravær er et symptom på at noe ikke er som det skal.

Publisert

Årsakene til skolefravær er flere og sammensatte, og fravær kan ha store konsekvenser både for individet, familien og samfunnet. Dette er et tema som engasjerer og berører mange, senest i et innlegg i Utdanningsnytt 11.mars. Her blir det blant annet stilt spørsmål ved hvorfor det skal opprettes en ekspertgruppe om skolefravær når en angivelig ikke tar hensyn til de bakenforliggende årsakene til fraværet.

La det ikke være noen som helst tvil: Bekymringsfullt skolefravær er et symptom på at noe ikke er som det skal. Det er kommunens plikt å følge opp elever med fravær, uansett årsak. Når en elev har fravær, må skolen undersøke årsaker og sette inn tiltak så raskt som mulig. For å kunne gi riktig hjelp til riktig tid, kan skolen trenge støtte fra og samarbeid med andre tjenester. Derfor samarbeider Utdanningsdirektoratet med Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Statped, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet om å lage kunnskapsbaserte anbefalinger om hva skolen og tjenestene rundt barn og unge bør gjøre for å forebygge og håndtere fravær, uavhengig av årsak

I januar 2025 ble det nedsatt en bredt sammensatt rådgivende ekspertgruppe. Gruppen skal bidra med kunnskap og erfaring inn i arbeidet med å utvikle kunnskapsbaserte anbefalinger. Deltakerne dekker et vidt spekter av kvalifikasjoner og kompetanse, og inkluderer representanter fra de som berøres av tematikken i sitt hverdagsliv (barn og unge, elever og foreldre), de som er i målgruppen for de faglige anbefalingene i sin yrkesutøvelse (ansatte i skole og PPT, skoleeier samt andre relevante tjenester), og personer med særlig fagkompetanse om skolefravær. Barn og unges perspektiver og erfaringer vil være viktig her. Derfor har vi gjennomført intervjuer med ungdommer som har erfaringer med skolefravær, i tillegg til at skoleelever er med i ekspertgruppen.

Skolen er den viktigste arenaen for å forebygge, oppdage og følge opp fravær. Arbeidet med å skape et inkluderende, trygt og godt skolemiljø er derfor det mest sentrale tiltaket for å forebygge fravær. Mange skoler gjør en god jobb og har etablerte rutiner, retningslinjer og veiledere. Vi har også et omfattende regelverk som gir elevene rettigheter og som pålegger skolen plikter. Samtidig vet vi at mange skoler strever med å omsette regelverket til god praksis. Det er derfor både et ønske og et behov for økt kompetanse og forståelse av regelverket, samt tydelige, nasjonale anbefalinger om skolefravær.

Hovedmålgruppen for anbefalingene som nå er under utarbeidelse, er ansatte ved skoler, PPT og skoleeiere. Anbefalingene vil også være nyttige for ansatte i øvrige velferdstjenester for barn og unge, og skal støtte og ramme inn de ansattes skjønnsmessige vurderinger for å utføre oppgaver som er regulert i lov og forskrift

Anbefalingene vil være et digitalt produkt med korte, handlingsrettede råd rundt noen utvalgte utfordringsområder. Under hvert råd kan man få tips til hvordan rådet kan følges i praksis. Det blir også beskrevet hva slags kunnskapsgrunnlag som ligger til grunn, og hvilke vurderinger som er gjort.

Den rådgivende ekspertgruppen gir oss råd om hvilke områder det er viktigst å gi anbefalinger om. Vi har også arrangert et digitalt innspillsmøte for alle interessenter. Dette har gitt oss innspill både fra foreldre og barn, unge og elever, fra praksis, og fra forskere og fageksperter. Disse innspillene bruker vi nå når vi skal avgrense hva anbefalingene skal handle om. Utfordringene som løftes fram spenner fra elevens medvirkning, skole-hjem-samarbeid og elevers trygghet og tilhørighet til faglig, sosial og organisatorisk tilrettelegging og ledelse, organisering og koordinering av samarbeid både i skolen og mellom skolen og andre tjenester.

Det finnes mange veiledere om fravær i Skole-Norge, og mye ressurser brukes på å lage og oppdatere rutiner og veiledere, og på å finne god praksis. Udir har også publisert egne råd om fravær.

I prosessen med å utvikle nasjonale faglige anbefalinger bruker vi retningslinjemetodikk. Anbefalingene skal være basert på systematisk oppsummert og kvalitetsvurdert forskning. Metoden brukes internasjonalt blant annet av Verdens helseorganisasjon, og nasjonalt av Bufdir og Hdir.

Det vil være transparent begrunnet hvilke studier som blir inkludert og hvilke som blir ekskludert. Ut fra relevant oppsummert forskning og annet kunnskapsgrunnlag hjelper ekspertgruppa oss med å vurdere hva slags anbefalinger det kan være aktuelt å gi. På denne måten vil vi legge grunnlaget for et nasjonalt kunnskapsgrunnlag som sikrer kvalitet og kunnskapsbaserte vurderinger.

Retningslinjemetodikk innebærer en transparent og gjennomsiktig prosess. Vi er nå i gang med å prioritere tema og spørsmål. Her har både den rådgivende ekspertgruppa og de drøyt 50 innleggene på forrige ukes innspillsmøte kommentert hva vi bør gi anbefalinger om.

De faglige nasjonale anbefalingene skal være ferdig til mai 2026 og vil da bli publisert for offentlig høring. Arbeidet kan følges på udir.no.

 

Powered by Labrador CMS