Betaler lærere 80.000 for å bli
Lebesby kommune har opprettet en bonusordning for å beholde og rekruttere lærere og barnehagelærere. De får 80.000 kroner annet hvert år så lenge de jobber i kommunen.
Lebesby kommune i Finnmark er i bunnsjiktet på listen over andel ukvalifiserte lærere. Nå går de til drastiske grep for å beholde og rekruttere nye lærere og barnehagelærere. For så vel i skolene som i barnehagene er mangelen på kvalifisert personell prekær.
– Det er utfordrende. Ikke bare mangler vi lærere og barnehagelærere, men også vikarer. Så det er vanskelig å få hjulene til å gå rundt, sukker pedagogisk leder i Galgenes barnehage og leder for Utdanningsforbundet i Lebesby, Britt Helen Bjørnstad.
Stadig færre kvalifiserte lærere
Til tross for navnet, er Lebesby langt fra noen by. Det bor 1200 personer i kommunen, og det er langt til nærmeste faktiske by. Kommunen sliter med fraflytning, og det går trått med rekrutteringen.
– Det er ikke mange som søker når vi lyser ut stillinger. Mange ønsker seg til større steder. De vi får ansatt blir her bare et par år for opplevelsens skyld, sier Bjørnstad.
De siste tre årene har andelen ukvalifiserte lærere i grunnskolen i Lebesby økt fra 22 til 45 prosent. Det gjør kommunen til den nest verst stilte i Norge, nest etter Namsskogan i Trøndelag. Det viser ferske tall fra Utdanningsdirektoratets statistikkbank GSI.
– Det er ikke noe vi liker, og vi ønsker å endre de tallene. Da må vi legge til rette for at flere tar utdanning, og at flere kommer hit og blir boende, sier ordfører Sigurd Kvammen Rafaelsen (Ap).
I fjor sommer vedtok kommunen å opprette et såkalt stabilitetstillegg for alle lærere og barnehagelærere. Hvert andre år får alle med riktig utdanning og minst 80 prosent stilling utbetalt 80.000 kroner. I praksis blir det 40.000 ekstra inn på konto i året.
Ordføreren var lærer
– Det er en bonus som skal stimulere til at folk blir værende i jobben. Like viktig som å rekruttere, er det å sørge for at vi beholder dem vi har fra før. Det vil igjen gjøre det lettere å rekruttere, sier ordføreren.
Rafaelsen er selv utdannet lærer og jobbet på barne- og ungdomsskolen i kommunesentrum Kjøllefjord i flere år. I 2015 forlot han yrket for å bli kjøpmann på den lokale dagligvarebutikken. Fire år senere ble han ordfører, før han ble gjenvalgt i fjor høst.
Innfører fødselsbonus
Høyst sannsynlig vil et forslag gå gjennom i kommunestyret i Lebesby neste uke om at familier etter en fødsel får 100.000 inn på konto i løpet av tre år. Dermed, er du utdannet lærer med planer om familieforøkelse, er det penger å hente i Lebesby. Men, kommer du for pengene, håper ordføreren at du blir for alt annet.
– Vi har et rikt kulturliv og det er en veldig god kommune å vokse opp i. Det håper vi flere får øynene opp for, sier Rafaelsen.
Bygger ny skole og barnehage
Næringslivet er heller ikke dødt i kommunen. Grieg Seafood og Lerøy investerer stort i nye anlegg. I tillegg er det snakk om å bygge flere vindmøller i kommunen, samt at staten investerer 230 millioner kroner i ny havn.
– Et dyktig næringsliv fører til inntekter for kommunen, som er viktig for at vi skal kunne konkurrere om arbeidskraften. For å levere gode tjenester må vi prioritere de ansatte, satse på god drift og moderne løsninger. Det er klart at det også merkes på budsjettet. Vi skal bygge en ny barnehage og en ny skole, og har allerede totalrenovert en skole. Vi må være best på oppvekst, sier ordføreren.
Pedagogisk leder Britt Helen Bjørnstad håper flere søker på stillingene som ligger ute i kommunen, med den nye bonusordningen.
– Det er veldig fint at kommunen prøver å gjøre noe for å flere lærere hit. Det er veldig vanskelig å få tak i folk, når det er så få ledige lærere på arbeidsmarkedet, sier hun.
Bjørnstad er selv innflytter fra Alta og trivdes så godt at hun har blitt der i 15 år. Hun forteller om et godt arbeidsmiljø i skoler og barnehager, mange aktiviteter i kommune og ikke minst:
– Naturen her er spektakulær.