Det stemmer ikke at den nye opplæringsloven forbyr skolegudstjenester, skriver avdelingsdirektør Cathrine Børnes i Udir.

Skolegudstjenester er fortsatt tillatt

Debatt: – Den enkelte skole bestemmer hvordan de markerer julefeiringen hos seg.

Publisert Sist oppdatert

I Utdanningsnytt onsdag 13. november skriver leder i Human-Etisk Forbund at den nye opplæringsloven forbyr skolegudstjenester, og at Utdanningsdirektoratets veileder om skolegudstjenester er misvisende. Dette stemmer ikke.

Da ny opplæringslov ble behandlet i Stortinget, slo flertallet i Utdannings- og forskningskomiteen fast at kommuner og fylkeskommuner avgjør deltakelse på skolegudstjenester. Komiteen viser til veilederen, der det blant annet står:

«I Norge har mange skoler tradisjon for å la elever delta på gudstjeneste i skoletiden i forbindelse med høytider som blant annet jul og påske.»

Veilederen viser også til Overordnet del – verdier og prinsipper for grunnopplæringen kapittel 1.2. der det blant annet står:

«Skolen skal gi elevene historisk og kulturell innsikt og forankring, og bidra til at hver elev kan ivareta og utvikle sin identitet i et inkluderende og mangfoldig fellesskap. […]

I veilederen har vi lagt til grunn at deltakelse på gudstjeneste eller andre tradisjonelle feiringer av høytider kan være en del av dette.

Flertallet i Utdannings- og forskningskomiteen mener at dette tydeliggjør skolens mulighetsrom, og mener det ikke er behov for en ytterligere lovforankring av muligheten til å tilby skolegudstjenester.

Nylig stilte en stortingsrepresentant skriftlig spørsmål til kunnskapsministeren om skolegudstjenester. I svaret bekrefter kunnskapsministeren at tilbud om skolegudstjeneste ikke omfattes av forbudet mot forkynnelse i opplæringen. Hun skriver at det å lære om julen både som en kristen høytid og som felles kulturarv er viktig for å kunne forstå, forholde seg til og ta del i en høytid som preger livet til alle som bor i Norge.

Likeverdige alternativer

Den enkelte skole bestemmer hvordan de markerer julefeiringen hos seg, og det er opp til kommuner og fylkeskommuner om man ønsker å tilby elevene å delta på skolegudstjeneste. Skoler som tilbyr elever å delta på skolegudstjeneste, skal også tilby et likeverdig alternativ for elever som ikke deltar.

Skolen skal vise respekt for elevenes religion og livssyn. Elever over 15 år har rett til fritak fra aktiviteter i skolen som oppleves som utøvelse av en annen religion eller livssyn enn sitt eget. Muligheten til fritak ivaretar elevers religionsfrihet.

Utdanningsdirektoratets veileder belyser rammer og problemstillinger knyttet til å la elevene delta på skolegudstjenester.

 

Powered by Labrador CMS