Byggeklossen barnehage er en av Harstad-barnehagene som kan få økt bemanning om politikerne sier ja.

Vil bemanne opp for å få gjennomført plantid

Kommunalsjefen i Harstad anbefaler politikerne å øke bemanningen i de kommunale barnehagene.  

Publisert Sist oppdatert

Om knappe tre uker får oppvekstutvalget i Harstad en sak på sitt bord. Der foreslår barnehagesjefen i kommunen å øke bemanningen i de tre kommunale barnehagene, blant annet for å sørge for at pedlederne får tatt ut plantid. 

Prosjektet vil koste 2,7 millioner kroner kommende år. 

Dårlig samvittighet

Barnehage.no omtalte saken først. De skriver at bakgrunnen for prosjektet blant annet er en rapport om arbeidsmiljø og sykefravær som ble klar før sommeren.  Der settes høyt fravær i sammenheng med forhold ved arbeidsplassen. 

«Revisor registrerer at et stort flertall av respondentene synes å anse arbeidsmengden som høy og bemanningssituasjonen som dårlig. Samlet indikerer resultatene opplevelse av utfordringer knyttet til sykdom, vikarmangel, arbeidsbelastning samt ønske om økt bemanning og kompetanse.», heter det i rapporten. 

Der kommer det også frem at det er utfordringer med å få gjennomført plantiden. Flere pedledere svarer i undersøkelsen at de får dårlig samvittighet overfor barn og kolleger om de skal forlate avdelingen. 

– Noe som gjør at mange lar være å ta ut plantid, eller den gjennomføres «ad hoc». Noen gjør avtale med leder om å ta plantid etter arbeidstid, som igjen utløser ekstra betaling eller avspasering i rolige perioder. Det blir en ond sirkel. Mange kjenner på en utilstrekkelighet, sier barnehagesjef Ann-Lissbeth Vinje til barnehage.no. 

Økt tilfredshet

Hun viser blant annet til at Bjørnebåsen barnehage i Harstad, en privat barnehage, har hatt suksess med å sette inn ekstra ressurser i plantiden. 

– De har lyktes godt, og ser at det gir en mereffekt ut over at pedagogene blir fornøyde - i den øvrige bemanningen og barnehagen som helhet. De ser det også igjen i tilfredsheten blant foreldrene, sier barnehagesjefen.

Nå håper hun politikerne ser sammenhengen mellom økte ressurser og en bedre arbeidshverdag, selv om kommuneøkonomien er stram. I forslaget vil hun også ansette en større andel enn det som er nødvendig for å dekke inn plantiden. 

– Resten vil benyttes som vikar, og en del av utgiftene vil kompenseres av refusjon på sykepengene, sier Vinje til barnehage.no. 

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS